Claudiu Băican și Cosmin Potoacă condamnați de judecătorii Tribunalului Sălaj

Magistrații Tribunalului Sălaj s-au pronunțat la data de 16 decembrie, în primă instanță, în dosarul penal instrumentat de procurorii DIICOT Sălaj, în care inculpatul Cosmin Potoacă a fost acuzat de efectuarea fără drept de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive în formă continuată (18 acte materiale), de punere în circulaţie de valori falsificate în formă continuată (2 acte materiale), iar Claudiu Băican a fost acuzat de comiterea infracţiunii de punere în circulaţie de valori falsificate în formă continuată (3 acte materiale).

La data condamnării, Cosmin Potoacă se afla în arest la domiciliu, iar Claudiu Băican se afla în arestul preventiv, astfel că au fost eliberați imediat după pronunțarea hotărârii judecătorești. 

Cosmin Potoacă, deși are antecendente penale, a fost condamnat pentru prima faptă la 9 luni de închisoare, iar pentru a doua faptă la 2 ani şi 6 luni închisoare. Instanța a contopit cele două pedepse și a stabilit pedeapsa rezultantă de 2 ani şi 9 luni închisoare și dispune suspendarea executării pedepsei pe un termen de supraveghere de 4 ani. Potoacă Cosmin a fost obligat să execute 70 de zile de muncă în folosul comunității în cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială Comunitară Zalău sau în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sălaj. Cosmin Potoacă a stat în arestul preventiv şi în arest la domiciliu, în perioada 12 iunie – 16 decembrie.

Claudiu Băican care nu are antecedente penale a fost condamnat la 3 ani închisoare, însă instața a dispus suspendarea executării pedepsei pe un termen de supraveghere de 4 ani. Și Claudiu Băican a fost obligat tot la 70 de zile de muncă în folosul comunității, în cadrul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca sau în cadrul unei biserici de pe raza mun. Cluj-Napoca. Claudiu Băican a fost arestat preventiv și a stat în Arestul IPJ Sălaj din 31 august – 16 decembrie.

Fiecare inculpat are de plătit către stat suma de 6.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare. Cei doi inculpați pot ataca decizia Tribunalului Sălaj prin apel în termen de 10 zile.


La data de 11 iunie 2022, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Sălaj, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Sălaj, au efectuat o percheziție domiciliară, în județul Sălaj, la locuința unei persoane (nr. Potoacă Cosmin Marius) bănuite de efectuare de operațiuni cu substanțe susceptibile de a produce efecte psihoactive, punere în circulație de valori falsificate și înșelăciune. Persoana bănuită (nr. Potoacă Cosmin Marius) a fost arestată preventiv, pentru 30 de zile.

Din cercetări a reieșit că, începând cu toamna anului 2021 şi până în prezent, persoana bănuită (nr. Potoacă Cosmin Marius) ar fi deținut și comercializat substanțe susceptibile de a produce efecte psihoactive, sub formă de cristale albe sau praf, consumatorilor din județul Sălaj, prețul variind în funcție de cantitatea tranzacționată.

De asemenea, în lunile ianuarie și februarie 2022 acesta (nr. Potoacă Cosmin Marius) ar fi achiziționat, prin intermediul unui site dedicat comerțului on-line, mai multe telefoane mobile, prezentându-se sub o identitate falsă și indicând o adresă care nu îi aparținea, din municipiul Cluj Napoca, în vederea expedierii produselor. Telefoanele mobile au fost achitate cu sume cuprinse între 900 și 5.500 euro, compuse din bancnote cu cupiura de 50 de euro.

În urma cercetărilor efectuate, a reieșit că bancnotele de 50 de euro folosite pentru achitarea produselor erau false, făcând parte din clasa de tipuri de fals denumită generic „Grupul Napoli”, datorită provenienței acestora din zona Napoli- Italia.

În această modalitate, ar fi fost prejudiciate 10 persoane, bănuitul punând în circulație 7.200 de euro, compuși din bancnote contrafăcute, din cupiura de 50 de euro.

În urma percheziției, au fost descoperite și ridicate, în vederea indisponibilizării, substanțe susceptibile de a produce efecte psihoactive.

La data de 12 iunie 2022, persoana bănuită (nr. Potoacă Cosmin Marius) a fost reținută. Ulterior, a fost arestată preventiv, pentru 30 de zile. Joi, 1 septembrie, sportivul zălăuan Claudiu Băican a fost și el arestat preventiv pentru 30 de zile de procurorii DIICOT Sălaj.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

One thought on “Claudiu Băican și Cosmin Potoacă condamnați de judecătorii Tribunalului Sălaj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *