CNAIR a suspendat licitația pentru A3 Suplacu de Barcău – Chiribiș

Licitația cu numărul 5 pentru tronsonul Suplacu de Barcău – Chiribiș, de pe Autostrada Transilvania (A3), a fost suspendată de Compania Națională de Administrare a Infrastructură (CNAIR).

„A fost suspendată pentru răspunsuri la clarificări. Din păcate a devenit o practică pentru participanții la licitații să ceară clarificări pentru a tergiversa procedurile, pentru că nu sunt în stare să își pregătească documentațiile în timp util. Clarificări care sunt în număr mare dar care de fapt nu au substanță. Însă legea te obligă să răspunzi la ele. Din acest motiv comisiile de licitație se văd nevoite să suspende procedurile, până când răspund la toate clarificările, ceea ce duce la amânarea datei limită pentru depunerea ofertelor”, a declarat Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR.

Pe de altă parte, un operator economic, care s-a pregătit să depună o ofertă pentru execuția tronsonului din A3, susține că licitația a fost suspendată „datorită incapacității CNAIR de a face un caiet de sarcini complet”.

Lansată în ianuarie

CNAIR a lansat a cincea licitație pentru proiectarea și execuția secțiunii de autostradă Suplacu de Barcău – Chiribiș, în lungime de 26,35 km, la începutul lui ianuarie 2023. Valoarea estimată a contractului este de 937.532.814,55 lei (aproximativ 191 de milioane de euro) fără TVA, sursa de finanțare fiind asigurată prin fonduri europene. Valoarea este aproape dublă față de cea de la licitația anulată anul trecut.

Data limită pentru primirea ofertelor trebuia să fie 15 martie, iar durata contractului este prevăzută la 24 de luni, din care 6 luni pentru etapa de proiectare și 18 luni pentru execuția lucrărilor.

Începută în 2004

Firma Bechtel a început lucrările la tronsonul Suplacu de Barcău – Chiribiș în anul 2004. Viaductul care se află pe traseu a fost finalizat în proporție de 90%, potrivit directorului Asociației Pro Infrastructură, Ionuț Ciurea.

Însă lucrările au fost abandonate de firma americană, iar contractul cu Bechtel a fost reziliat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.