Comuna Lozna continuă pe drumul modernizării, cu primarul Alin Pocol

Primăria Comunei Lozna a demarat mai multe proiecte de investiții atât pentru modernizarea infrastructurii rutiere, cât pentru modernizarea unităților școlare din comună.

Comuna #Lozna este condusă din 2016 de liberalul #Alin #Gabriel #Pocol, aflat la al doilea mandat de primar. Pocol Alin a fost viceprimar al comunei în mandatul 2012-2016.

În acest moment administrația locală are în execuție proiectul de aducțiune de apă potabilă prin POIM cu fonduri europene. 

Comuna Lozna are o rețea de apă Lozna – Preluci – Valea Leșului. Rețeaua de la Valea Loznei se află în execuție și are termen de finalizare în toamna aceasta. La fel și rețeaua de apă pentru satul Cormeniș a fost semnat un parteneriat cu Compania de Apă Someș Zalău.

Rețeaua de apă care vine de la Gilău se ca conecta cu rețeaua existentă, astfel că toți locuitorii comunei vor avea la robinet apă potabilă din Cluj.

Un alt proiect care urmează să înceapă în toamnă sau cel târziu în primăvara anului viitor este modernizarea Drumului Județean DJ109 E Ciocmani – Lozna – Rus, drum care traversează 11 km UAT Lozna. Până la sfârșitul acestei luni se depun ofertele, după care comisia de specialitate va analiza și va desemna un câștigător.

Primăria Lozna are în execuție două proiecte de asfaltare  – unul de 10,5 km realizat 80% din care a mai rămas de turnat circa 800 m de asfalt; iar al doilea proiect este finalizat 60%, fiind rămas de turnat șanțurile betonate și accesele la proprietăți.

„Din păcate avem un constructor neserios. Guvernul a plătit facturile  din PNDL la zi. Sperăm ca lucrările să fie reluate, în caz contrar vom fi nevoiți să reziliem contractul”, spune primarul Alin Pocol.

Primarul Alin Pocol a obținut banii necesari pentru finalizarea lucrărilor la pasarela pietonală de la Cormeniș în lungime de 120 metri care trece peste râul Someș. Este vorba de 626.000 lei finanțare obținută de la Ministerul Dezvoltării în data de 10 mai. Dacă înainte oamenii treceau râul Someș cu bacul, după finalizarea lucrărilor cetățenii vor beneficia de o pasarelă modernă și sigură.

Primăria Lozna a reușit să refacă acoperișul la toate clădirile publice de pe raza comunei (școli, cămine culturale, bibliotecă) cu bani de la bugetul local. Anul acesta urmează să înceapă lucrările la capela mortuară din Lozna, proiect pentru care se obțin toate avizele necesare.

Recent administrația locală a finalizat de amenajat un loc de picnic într-o poieniță situată între satele Preluci și Valea Loznei. Primăria a amenajat un foișor cu băncuțe, coșuri de gunoi și grătar, urmând ca în perioada următoare să fie construit al doilea foișor.

Proiectul privind introducerea rețelei de gaze naturale realizat în parteneriat cu Primăria Băbeni se află în faza de avizare, iar în toamnă va fi depus spre finanțare. Cel mai probabil sursa de finanțare va fi PNRR, respectiv fonduri europene.

Proiecte depuse la CNI pentru finanțare

Cele mai avansate proiecte depuse la CNI și pentru care au fost aprobate sumele necesare sunt 1. Reabilitare și modernizare interior/exterior Școala Gimnazială Lozna, 2. Modernizare Cămin Cultural Cormeniș.

  1. Continuare asfaltare și modernizare 7 kilometri străzi, ulițe în comuna Lozna, sursa de finanțare CNI – valoare lucrări 8,5 milioane lei
  2.  Iluminat public modern cu becuri LED, valoare lucrări 585.000 lei (peste 700 de becuri LED, care vor fi montate pe fiecare stâlp din comună).
  3. Construire, amenajare și dotare dispensar medical

„Sunt bucuros că am reușit să promovez proiecte noi cum ar fi continuarea lucrărilor de asfaltare pentru încă 7 kilometri, construirea unui dispensar medical nou. În perioada imediat următoare ne concentrăm să finalizăm proiectele aflate în derulare, dar suntem atenți la fiecare oportunitate pentru a obține finanțare pentru proiecte noi de care comuna are nevoie pentru o dezvoltare durabilă”, a transmis primarul Alin Pocol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *