Delegația PNȚCD Sălaj s-a oprit la locul unde a murit Simion Bărnuţiu

Delegatia PNTCD Salaj la congresul extraordinar s-a oprit pe data de 05.03.2021 la locul unde a murit Simion Barnutiu, loc cunoscut sub numele de „fantana Gorgana”, pentru a-i aduce un omagiu si a rosti o rugaciune.

Simion Barnutiu, nascut la Bocsa pe data de 21 iulie 1808, elev al Scolii Ardelene, a fost un proeminent luptator pentru drepturile civile si nationale ale romanilor din Transilvania, fiind cel care a sintetizat la 1848 idealurile seculare de lupta nationala a romanilor ardeleni.

Ideile si obiectivele de lupta si emancipare nationala ale lui Simion Barnutiu au fost puse in practica pe plan politic de Partidul National Roman (PNR) din Transilvania. PNR, condus din 1919 de Iuliu Maniu, s-a unit in 1926 cu Partidul Taranesc, condus de Ion Mihalache, astfel nascandu-se Partidul National Taranesc – PNT.

Pe data de 28 mai 1864, venind de la Iasi la Bocsa, cu o trasura pusa la dispozitie de Alexandru Ioan Cuza, grav bolnav fiind, Simion Barnutiu moare la locul numit „fantana Gorgana”.

Pe 3 iunie Simion Barnutiu este inmormantat in curtea bisericii de lemn din Bocsa, iar in 1948 a fost mutat in biserica de piatra, unde isi doarme somnul de veci si in prezent.

Alaturi de Barnutiu, in ultimele sale clipe, a fost nepotul sau Ioan Maniu, tatal lui Iuliu Maniu.

„Tineti cu poporul ca sa nu rataciti”, spunea Barnutiu liderilor politici din timpul sau.

„Datoria natiunii romane este aceea de a-si proclama libertatea si independenta, de a declara ca pe viitor nu se va mai considera obligata decat prin legile la a caror elaborare si adoptare va participa ea insasi, prin reprezentantii sai alesi dupa drepturi si cuviinta”, a spus Simion Barnutiu in 1848 la Blaj.

Despre ce vorbea Barnutiu in 1848 era de fapt suveranitatea nationala care apartine poporului si se exercita prin reprezentanții sai alesi.

PNTCD Salaj va initia o serie de actiuni pentru a readuce in fata opiniei publice activitatea si opera liderilor marcanti ai luptei pentru drepturi civile si nationale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *