Episcopia Sălajului a demarat activități pentru prevenirea dependenței de droguri și jocuri de noroc în rândul tinerilor

Ieri, 12 octombrie 2022, am demarat activitățile Proiectului “Tineri pentru Tineri”, un proiect inițiat de Episcopia Sălajului și Liceul Ortodox “Sf. Nicolae” din Zalău, ce are ca parteneri alături de CJRAE Sălaj și alte instituții de învățământ preuniversitar din județul nostru și nu numai, proiectul finanțat de Consiliul Județean Sălaj are ca scop prevenirea dependenței de diferite substanțe, de jocuri de noroc sau pe calculator, de pornografie ș.a.m.d. în rândul tinerilor.

Trupa de teatru “Predania” a Liceului Ortodox, pregătită de doamna profesoară Ștefania Nechita, a avut o primă reprezentație a piesei de teatru “În largul tău”, scrisă pentru acest proiect de către scenarista Ivona Boitan, la Liceul Tehnologic “Mihai Viteazul” din Zalău.

Piesa de teatru surprinde o ședință de terapie a dependențelor, la care protagoniștii, reprezentând diferite dependențe, sunt obligați să participe, pentru a nu ajunge într-un centru de reeducare. Astfel, privitorii au putut înțelege ce înseamnă o dependență, cum se declanșează, ce o menține, dar și ceea ce determină conștientizarea aflării pe un drum greșit al existenței.

După reprezentație, ei au avut posibilitatea dialogului pe baza subiectului prezentat cu doamna Alina Blaj, consilier pe adicții la Centrul de consiliere “Sf. Nicolae” al Episcopiei Sălajului, dar și cu elevii Liceului Ortodox “Sf. Nicolae”, cei care au interpretat rolurile din piesa de teatru. Cei prezenți au adresat întrebări, au interacționat cu colegii și au apreciat prestația lor.

Doamna directoare a Liceului Tehnologic “Mihai Viteazul” – partener în acest proiect -, Dana Rus, și doamnele profesoare Simona Pop și Lucia Știrb au lansat invitația de a repeta experiența în rândul elevilor, chiar dacă asta ar presupune abordarea și a altor probleme cu care se confruntă adolescenții.

Preotul Claudiu Nechita, consilier social în Episcopia Sălajului și consilier pe adicții, la rândul lui alături de doamna Alina Blaj, a atras atenția asupra existenței unui Centru de consiliere privind diferitele dependențe, unde tinerii se pot informa despre pericolul creat de consumul de alcool, droguri, jocuri de noroc etc., despre modalitățile de prevenire a acestuia.

„Mulțumim gazdelor de la Liceul Tehnologic “Mihai Viteazul” pentru căldura cu care ne-au primit și pentru atenția cu care ne-au urmărit”, transmite preotul paroh Claudiu Nechita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *