Eurodeputat Cristian Terheș: „Miza Guvernului Cîțu este distrugerea capacității de producție a cel puțin 20% din energia României”

Minerii din Valea Jiului sunt victimele tradarilor nationale ce au ca obiectiv distrugerea sectorului energetic romanesc si condamnarea Romaniei la subdezvoltare, iar a romanilor la saracie si emigrare.
Presa vanduta, propagandisti de serviciu, ONG-uri platite de guverne straine si politicieni tradatori de tara ii acuza pe mineri ca cerintele lor sunt nerealiste, incercand sa intoarca opinia publica contra lor pe motiv ca vor bani. Minerii nu cer decat sa li se plateasca salariile restante. Nu cer privilegii ci doar ceea ce li se cuvine pe baza contractuala.
Pentru mineri refuzul statului de a le plati salariile este o chestiune personala. Pentru noi, toti ceilalti, ce se intampla in prezent cu minerii din Valea Jiului trebuie sa fie o chestiune de interes national, daca tinem la Romania.
Miza falimentarii sectorului minerit este de a pune Romania intr-o situatie de dependenta energetica in raport cu vecinii, ceea ce va condamna Romania la subdezvoltare si pierderea suveranitatii.
In acest moment, 21.02.2021, ora 13:34:11, situatia energetica a Romaniei sta in felul urmator:
– 20.00% din energia produsa in Romania este pe carbune (a se vedea poza 1). Azi noapte procentul de energie produsa pe carbune a fost de aproape 30%.
– Romania nu produce curent cat consuma, astfel ca importa in acest moment 566 MW/ora. Azi noapte importa mai mult.
[aici se poate vedea live situatia: https://www.transelectrica.ro/…/sistemul-energetic… ]
Acest 20.00% de energia produsa pe carbune reprezinta in cifre efective 1274MW/ora.
In Romania sunt doua mari centre energetice care produc curent pe carbune: CE Oltenia, cu capacitate de productie de 3500 MW/ora, si CE Hunedoara, cu capacitate de 1350MW/ora.
Daca aceste doua complexe energetice ar functiona la capacitate maxima ar produce in total 4850MW/ora, ceea ce ar face Romania nu doar sa-si acopere consumul intern de curent, dar ar avea si de dat la altii cca 4300 MW/ora.
Termocentralele din CE Oltenia functioneaza cu lignit, care se gaseste in Gorj, iar cele din CE Hunedoara cu huila, care se gaseste in zona Vaii Jiului (minele din Petrosani, Lupeni, etc).
Falimentarea minelor de lignit din Gorj va conduce la blocarea CE Oltenia.
Falimentarea minelor de huila din zona Vaii Jiului va conduce la blocarea CE Hunedoara.
Evident, pentru ca aceste complexe energetice sa mai poata functiona vor trebui sa importe carbune, altfel se vor inchide. In anii trecuti s-a pus in discutie importarea de carbune din Indonezia, iar mai recent s-a important carbune si din Noua Zeelanda. Asta in contextul in care minele romanesti, aflate la doi pasi, sunt ajutate sa falimenteze.
Pentru a intelege absurdul situatiei, si de ce problema acestor mineri ne priveste pe toti romanii, voi explica punctual:
1. Minerii sunt in subteran pentru ca nu si-au primit salariile restante. In plus, ei spun ca vor sa munceasca si ca e nevoie de carbunele lor pe piata.
2. Unii politicienii romani (vedeti, de exemplu, declaratia recenta a lui Basescu) spun insa ca mineritul din Romania nu este rentabil (in contextul in care nu au facut nimic sa-l modernizeze).
3. Termocentrala Mintia, ce face parte din CE Hunedoara, a fost oprita (adica nu mai produce curent) pe motiv ca nu mai are carbune, huila, in contextul in care carbunele e la doi pasi, in minele unde minerii sunt tinuti neplatiti.
4. Termocentrala Mintia, insa, da si agentul termic in Deva. Pentru ca termocentrala a fost oprita, peste 4500 de apartamente din municipiul Deva sunt in frig. Scolile s-au inchis, pentru ca salile de clasa sunt neincalzite, copiii fiind trimisi acasa sa inghete de frig in propriile apartamente.
5. Atat minele respective, cat si CE Hunedoara sunt ale statului roman, sau statul e actionar majoritar. Acest stat e condus in prezent de Guvernul Romaniei, sustinut de coalitia PNL-USR-PLUS-UDMR.
6. Acest Guvern importa energie pentru ca unitatile sale de productie energetica nu produc energie cat consuma Romania.
7. Desi unitatile sale ar putea produce energie nu doar pentru consum propriu, ci si pentru a vinde la altii, Guvernul saboteaza sectorul minerit, care produce conbistibilul pentru respectivele unitati.
8. Daca in prezent Romania importa 0.8% energie, ca sa acopere consumul total, prin sabotarea sistemului termoenergetic Romania va trebui sa importe cel putin peste 20%.
In acest context intreb: cat de iresponsabil sa fie Guvernul Cîțu sa saboteze un sector care produce peste 20% din energia Romaniei?
In acest moment, cand e zi afara (noaptea fotovoltaicele nu produc curent), din energia consumata de Romania 0.89% este din import.
Ganditi-va, insa, ce va insemna pentru Romania sa-si compromita sectorul care ii produce peste 20% din energie. Cam la ce pret credeti ca ne vor vinde strainii curentul, cand peste 20% din ce vom consuma va fi de la ei?
Ce face acest Guvern nu este din prostie sau incompetenta, pentru ca lucrurile sunt prea bine facute in rau ca sa fie intamplatoare.
Ceea ce face Guvernul Cîțu este pur si simplu tradare nationala. Sabotarea sectorului termoenergetic, si implicit a mineritului, este sabotarea dezvoltarii Romaniei!
Deciziile Guvernului Cîțu de a falimenta mineritul au efect dezastruos asupra Romaniei si viitorului ei, de aceea e obligatia fiecaruia dintre noi sa ne opunem acestui act de tradare nationala si vanzare a intereselor Romaniei.
––
La adresa de mai jos gasiti la 10 minute situatia energetica a Romaniei. Uitati-va la ultima coloana din tabel pentru a vedea daca importam sau nu energie. Pentru a intelege miza sabotarii sectorului mineritor, luati cifrele din coloana de energie produsa pe carbune si le mutati pe ultima coloana, cu energia din import. Aceia vor fi bani pe care ii vom plati strainilor si-i vom imbogati pe altii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *