Europarlamentarul Daniel Buda: „Creșterea bivolului românesc, o provocare pentru fermieri!”

Cei care au peste 45 de ani își mai aduc aminte cu siguranță de ciurdele întâlnite în fiecare dimineață pe drumurile mai mult sau mai puțin circulate, mai ales în Transilvania. De pomină sunt și vacantele petrecute la bunici, unde ne întreceam unii cu alții, sorbind din laptele cu spumă abia muls în “șuștar” de mâinile îndemânatice a celor care au contribuit din plin la dezvoltarea agriculturii din acele vremuri.
Astăzi, în locul ciurdelor de altădată, te-ai fi așteptat să găsești ferme moderne și dotate cu noile tehnologii. Din nefericire însă, frumoasele cornute le mai găsim doar în pozele bunicilor sau ici colo pe la câte un fermier care se încăpâțânează să reușească în acest domeniu. O astfel de fermă am vizitat astăzi în județul Sălaj. Cele câteva zeci de capete se constituie, putem spune, într-o afacere de familie. Fondurile europene sunt prezente și aici, dovadă fiind adăpostul modern și condițiile de întreținere:“vacile mele beau apă de la rețea și mi-s dragi ca ochii din cap“, este relatarea fermierului.
Bivolul românesc este o rasă rustică și rezistentă. Trebuie găsite mecanisme de ameliorare a acestuia. Sunt la curent cu problemele de genul ce a fost prima dată „oul sau găina.“ Sau altfel spus, de unde începem să acordăm certificate de origine pentru masculii aparținând acestei specii. Laptele și carnea de bivol sunt recunoscute ca având calități benefice pentru sănătate. Din păcate, numărul de bivoli a scăzut foarte mult în România și asta deoarece întreținerea și creșterea acestora sunt mult mai mari decât prețul de vânzare, riscurile ca această specie să devină o raritate în România fiind mari.
În același timp, dificultățile și lipsa unei forțe de muncă calificată și stabilă, a unei piețe predictibile și capabilă să absoarbă întreaga cantitate de carne la prețuri care să le depășească pe cele de cost reprezintă neajunsuri suficiente pentru a nu permite o dezvoltare constantă a sectorului.
Plecând de la aceste realități incontestabile pentru oricine coboară în teren, am reușit să obținem în regulamentul privind PAC dezvoltarea unor mecanisme de sprijin pentru crescătorii de bivoli. Astfel, sprijinul cuplat va fi în continuare disponibil pentru exercițiul financiar 2021-2027. Iar ajutorul național tranzitoriu reprezintă deja o realitate pe care fermierii cu siguranță o știu. Cu alte cuvinte, legislația de la nivel național împreună cu politicile europene trebuie să înglobeze cele mai bune mecanisme pentru a putea susține în continuare crescătorii de bivoli!
Sursa: Pagina Facebook Daniel Buda europarlamentar PNL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *