Europarlamentarul Terheș se luptă în Parlamentul European pentru publicarea contractelor de achiziție a vaccinurilor COVID

Parlamentul European a adoptat pe data de 21 octombrie 2021 „Rezoluția referitoare la transparența UE în ceea ce privește dezvoltarea, achiziționarea și distribuirea vaccinurilor împotriva COVID-19 (2021/2678(RSP))”, prin care condamnă lipsa de transparență în ceea ce privește contractele cu firmele producătoare de vaccinuri și cere publicarea acestor contracte.

Rezoluția a pornit de la două petiții din Comisia PETI, care au ridicat problema nepublicării respectivelor contracte. În Comisia PETI, eurodeputatul Terheș a propus mai multe amendamente, din care unele au intrat în textul Rezoluției. După ce a trecut de Comisia PETI, rezoluția a intrat la vot în plen.
„Am propus mai multe amendamente și în plen pe această rezolutie care ar fi ajutat și mai mult la publicarea acestor contracte și responsabilizarea celor care le-au semnat, dar în urma unor înțelegeri subterane pentru a o proteja pe Ursula von der Leyen, au fost respinse. Toți românii au votat contra respectivelor amendamente. Voi face publice amendamentele și voturile în postarile urmatoare”, declară europarlamentarul PNȚCD, Cristian Terheș. 

Ce prevede concret această rezoluție:

1. Se recunoaște că transparența este „condiția fundamentală pentru consolidarea încrederii cetățenilor în vaccinuri și în modul în care instituțiile au cheltuit sume uriașe din fonduri publice”.
2. Peste 200.000 de cetățeni UE au susținut o petiție care solicită ca „datele privind costurile de producție, contribuțiile publice și eficacitatea și siguranța vaccinurilor și a medicamentelor să fie publice, iar contractele dintre autoritățile publice și companiile farmaceutice să fie făcute publice”.
3. „Comisia refuză să divulge numele experților sau chiar numele celor șapte state membre reprezentate în echipa comună de negociere” dintre UE și aceste firme producătoare de vaccinuri. Situația e similară cu rapoartele MCV, care sunt scrise de persoane a căror nume Comisia Europeană refuză să le facă publice.
4. „Comisia și statele membre au publicat doar versiuni parțiale ale acordurilor preliminare de achiziții și ale contractelor de achiziții, informațiile esențiale fiind ocultate sau eliminate, generând o inutilă lipsă de transparență și de încredere în societate.”
5. „Cetățenii europeni au dreptul de a primi informații reale și autentice cu privire la gestionarea pandemiei și la combaterea COVID-19 din partea instituțiilor europene și din alte surse oficiale; întrucât toate autoritățile europene sunt obligate să furnizeze aceste informații.”
6. „Majoritatea companiilor farmaceutice care au participat la strategia UE privind vaccinurile împotriva COVID-19 nu au prezentat încă datele studiilor clinice pe pacienți și întrucât aceste date nu vor fi publicate decât între mijlocul anului 2022 și sfârșitul anului 2023.”
7. „În urma unei anchete de șase luni legată de performanța Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) în timpul crizei provocate de pandemia de COVID-19, Ombudsmanul European a constatat lacune în practicile ECDC în materie de transparență, inclusiv în datele care stau la baza evaluării riscurilor și a interacțiunilor sale cu parteneri internaționali, cum ar fi OMS și Centrul chinez de prevenire și control al bolilor.”
8. Parlamentul European, prin această rezoluție:
– „își exprimă profundul regret față de lipsa de transparență a Comisiei, a statelor membre și a companiilor farmaceutice în privința dezvoltării, achiziției și distribuirii vaccinurilor împotriva COVID-19, în special în contextul încălcărilor permanente ale contractelor semnate”;
– „subliniază limitările la care a fost supus Parlamentul, în calitate de colegiuitor, din cauza opacității strategiei privind vaccinurile adoptate de Comisie, care a împiedicat Parlamentul să poată exercita un control efectiv asupra procesului de achiziționare și distribuire a vaccinurilor, anulând capacitatea sa de a controla aplicarea corectă a bugetului Uniunii”;
– „invită Comisia să dezvăluie numele membrilor din echipele implicate în negocierea acordurilor preliminare de achiziții și a contractelor de achiziții de vaccinuri împotriva COVID-19 cu societățile farmaceutice; solicită Comisiei să își clarifice criteriile de alegere a membrilor echipei de negociere”;
– „invită Comisia să asigure transparența deplină, publicând integral acordurile preliminare de achiziții și contractele de achiziții, fără întârziere”;
-„invită Comisia să dezvăluie prețurile pe doză ale vaccinului fiecărui producător și să ofere informații detaliate cu privire la strategia sa de achiziții publice, deoarece prețurile vaccinurilor variază foarte mult de la un producător la altul”;
– „invită Comisia să se asigure că întreprinderile contractate pun la dispoziție, cât mai curând posibil, rezultatele studiilor clinice și protocoalele de cercetare a posibilelor vaccinuri împotriva COVID-19, inclusiv planurile de analiză statistică, studiile clinice și rapoartele în scopul evaluării de către experți științifici independenți, nu doar de experții din cadrul EMA; subliniază că, dacă în timpul studiilor clinice sunt depistate reacții adverse grave și/sau frecvente, aceste evenimente ar trebui comunicate imediat”.
„După cum vedeți, nepublicarea completă a acestor contracte este o problema majoră. Discursul meu din cadrul dezbaterii pe această rezoluție îl găsiți mai jos:
Pentru toți cei interesați, textul integral al rezolutiei poate fi accesat aici:
Vă asigur că împreună cu ceilalți colegi europarlamentari vom face toate demersurile pentru ca aceste contracte și date să fie publicate astfel încât toți cetățenii UE să fie corect informați”, a transmis europarlamentarul PNȚCD, Cristian Terheș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *