IMPORTANT! Ce taxe vor plăti firmele (SRL-urile) din 2023?

Noi modificări ale Codului Fiscal vor impacta mediul de afaceri începând cu ianuarie 2023. Noi condiții, restricții, și cel mai important, taxe mai mari pentru firmele din România. Ai o firmă sau vrei să înființezi un SRL? Află ce taxe vor plăti firmele (SRL-urile) din 2023 conform OG 16/2022.

Prin OG 16/2022 s-au stabilit noi reguli de încadrare a firmelor în sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor. De asemenea, conform modificărilor din codul fiscal, începând cu anul 2023 firmele vor plăti taxe mai mari, atât pentru salariați, cât și pentru dividende.

Ce taxe vor plăti firmele (SRL-urile) din 2023?

Anul 2023 va veni cu schimbări majore din punct de vedere al taxării firmelor. Iată care sunt principalele modificări.

Condiții de încadrare ca microîntreprindere

Cea mai importantă modificare este modul de încadrare a firmelor ca microintreprinderi. Dacă până în prezent orice firmă nou înființată era microîntreprindere obligatoriu, începând de anul viitor, va fi opțional. Mai mult, se vor aplica noi condiții pe care firmele trebuie să le îndeplinească pentru a rămâne microîntreprinderi. Iată care sunt condițiile.

Condiții microîntreprinderi
  1. Se reduce plafonul: Din 2023 un SRL trebuie să aibă o cifră de afaceri care să nu depășească 500.000 euro (în prezent acesta fiind de 1 milion euro).
  2. Dispare cota de 3%: Până acum, firmele încadrate ca microîntreprinderi plăteau un impozit de 1% , cu condiția să aibă minim un angajat cu normă întreagă, și 3% dacă nu aveau salariați. Începând cu 1 ianuarie 2023, orice firmă care vrea să rămână microîntreprindere trebuie să aibă minim un angajat cu normă întreagă.
  3. Limitări:
    1. un acționar/asociat nu va putea să dețină titluri de participare/drept de vot (peste 25% din capital) la mai mult de trei microîntreprinderi (dacă dețin mai mult de 3, vor trebui sa aleagă care din ele va trece la regimul impozitării pe profit)
    2. pentru a rămâne microîntreprindere nu trebuie să se obțină venituri din consultanță și management mai mult de 20% din cifra de afaceri realizată
  4. Restricții: nu vor mai putea să fie microîntreprinderi firmele care desfășoară activități
  • în domeniul bancar
  • în domeniul asigurărilor și reasigurărilor, al pieței de capital, inclusiv activități de intermediere în aceste domenii
  • în domeniul jocurilor de noroc
  • de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol și gaze naturale
Important:
  1. Dacă vrei să înființezi o firmă trebuie să știi că poți opta să plătești impozit pe veniturile microîntreprinderilor începând cu primul an fiscal, dacă condițiile de încadrare sunt îndeplinite la data înregistrării în Registrul comerțului. Condiția de a avea cel puțin un angajat trebuie îndeplinită în termen de maxim 30 de zile de la data înființării (data înregistrării în Registrul Comerțului).
  2. În cazul în care contractul de muncă se suspendă pentru mai mult de 30 de zile, sau a mai fost suspendat, atunci firma va fi reîncadrată ca plătitoare de impozit pe profit.
  3. Dacă o firmă are un singur angajat cu normă întreagă, dar contractul este suspendat ca urmare a intrării în concediu de creștere copil, atunci firma rămâne încadrată ca microîntreprindere.
  4. Plafonul de 500.000 euro va intra în vigoare începând cu veniturile realizate în 2023. Plafonul aplicabil veniturilor obținute în cursul anului 2022 rămâne cel anterior, respectiv plafonul de 1.000.000 euro.
  5. Cota de impozitare pentru veniturile microîntreprinderilor va fi în cota unică de 1%.
  6. Dacă o firmă nu îndeplinește cumulativ toate condițiile de mai sus, va deveni plătitoare de impozit pe profit.

Impozit pe dividende

O altă modificare semnificativă pentru SRL-uri este majorarea impozitului pe dividende. Astfel, începând cu anul 2023 cota de impozitare a dividendelor va fi majorată de la 5% la 8%. Impozitul se aplică pentru veniturile din dividende distribuite după data de 1 ianuarie 2023. 

Modificări impozit pe dividende:
  1. Modificarea se aplică în cazul dividendelor distribuite/plătite
  • către persoane juridice române,
  • nerezidenților,
  • dar și pentru cele către persoane fizice.
  1. Pentru dividendele distribuite și neplătite până la sfârşitul anului 2022, cota de impozitare aplicabilă rămâne 5%. Termenul de declarare și plată a impozitului pe dividende va fi până la 25 ianuarie 2023.
  2. Pentru dividendele încasate se va plăti contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) în cotă de 10% după cum urmează:
  • nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară, dacă dividendele încasate sunt cuprinse între 6 şi 12 salarii minime brute pe ţară (2.550 lei x 6 = 15.300 lei – plafon; 15.300 x10% = 1.530 lei – contribuția)
  • nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, dacă dividendele încasate sunt cuprinse între 12 şi 24 de salarii minime brute pe ţară (2.550 lei x 12 = 30.600 lei – plafon; 30.600 x10% = 3,060 lei – contribuția)
  • nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, dacă dividendele încasate sunt peste 24 de salarii minime brute pe ţară (2.550 lei x 24 = 61.200 lei – plafon; 61.200 x10% = 6.120 lei – contribuția)

Ai un SRL? Trebuie să te pregătești pentru noile reglementări încă de anul acesta chiar dacă schimbările vor intra în vigoare la anul. Astfel, dacă vrei să rămâi microîntreprindere în 2023 trebuie să te asiguri că:

  1. până la 31 decembrie 2022 ai minim un angajat cu normă întreagă
  2. cifra de afaceri este realizată în proporție de cel puțin 80% din alte activități mai puțin consultanță și management
  3. la 31 decembrie 2022 ai o cifră de afaceri care nu depășește plafonul de 1.000.000 de euro.

Ce se întâmplă dacă ai o firmă suspendată în anul 2022 și îți reiei activitatea în 2023?

Pentru a rămâne microîntreprindere trebuie să te asiguri că la data reluării activității îndeplinești condițiile valabile la 1 ianuarie 2023 pentru microîntreprinderi. În caz contrar, vei fi încadrat ca plătitor de impozit pe profit.

Expert Contabil membru CECCAR, absolventă de Științe Economice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *