Lider UDMR, deputatul Sereș Deneș: „Comasarea alegerilor este neconstituțională”

Deși este încă timp să se decidă cu privire la eventuala comasare a alegerilor de anul viitor, nici UDMR, nici Partidul Social Democrat (PSD) nu susțin inițiativa.

Dénes Seres, deputat UDMR, a spus în legătură cu comasarea alegerilor: „există idei că alegerile parlamentare ar trebui comasate cu alegerile prezidențiale, sau alegerile locale cu alegerile parlamentare, dar acest lucru este neconstituțional, întrucât există deja o decizie a Curţii Constituţionale în acest domeniu”.

Există mai multe obstacole în calea comasării. În primul rând, mandatul de reprezentare este de patru ani în ambele cazuri și nu expiră în același timp. Cu 3 ani înainte, în 2020, au avut loc alegerile autorităţilor locale în septembrie, alegerile parlamentare la începutul lunii decembrie, astfel că aleşii nu şi-ar putea îndeplini mandatul. Celălalt argument este că nu pot fi combinate, că mandatele nu pot fi prelungite, doar în mijlocul unor evenimente date de constituție, precum pandemia sau în caz de război, dar acestea nu există de data aceasta.

„Fiecare alegere trebuie să aibă loc la timpul său”, a spus deputatul Sereș Deneș, pentru că există și o parte morală în asta: pe de o parte, campania este diferită pentru alegerile locale și diferită pentru parlament. Prin urmare, cele două nu ar trebui combinate. Credem că fiecare alegere ar trebui organizată la timpul său.

Liderul UDMR Sălaj, Sereș Deneș, a mai explicat că posibilitatea comasării alegerilor locale cu cele parlamentare este în discuție de toate partidele din coaliție, dar în opinia sa inițiativa este neconstituțională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *