Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu: Unii condamnaţi găsesc „portiţe” în legislaţia străină pentru a scăpa de închisoare

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, spune că a ridicat, din nou, în cadrul Consiliului JAI, problema că unii condamnaţi penal definitiv pentru fapte de corupţie în România găsesc portiţe legale în legislaţia străină pentru a se sustrage executării pedepsei în unele state membre ale UE.

Ministerul Justiţiei respectă independenţa judecătorilor din toate statele membre UE. Pe de altă parte, pot să informez că am ridicat, din nou, în cadrul Consiliului JAI, recent desfăşurat la Praga, problema cooperării judiciare în materie penală între statele membre UE, mai concret împrejurarea că unii condamnaţi penal definitiv pentru fapte de corupţie în România găsesc portiţe legale în legislaţia străină pentru a se sustrage executării pedepsei în unele state membre ale UE. Ministerul a pus recent în dezbatere publică un proiect de lege pentru fugari, prin care s-ar descuraja acest fenomen, în vederea adoptării sale ca lege cât mai urgent, a spus Predoiu, potrivit Agerpres.

Potrivit ministrului Justiţiei, instanţele române cooperează exemplar în procedurile de extrădare şi de predare în temeiul instrumentelor juridice europene, la fel autorităţile române de aplicare a legii.

În ce ne priveşte, ne vom continua în limita competenţelor eforturile la nivel comunitar european de a creşte eficienţa cooperării judiciare în materie penală, inclusiv în materie de extrădare, la aceleaşi standarde de exigenţă în toate statele membre ale UE. Ceea ce este valabil în materie de combatere a corupţiei şi recunoaştere a executării hotărârilor judecătoreşti definitive penale într-un stat membru UE trebuie să fie valabil în orice stat membru al UE, a subliniat Predoiu.

El adaugă faptul că una dintre explicaţiile unor abordări diferite din partea unor instanţe străine este neîncrederea în deciziile instanţelor române, creată de persistenţa MCV, particular doar două state membre ale UE, alături de Mecanismul Rule of Law valabil pentru toate statele membre ale UE.

Iată încă un motiv în plus pentru a ne concentra eforturile pentru realizarea obiectivelor MCV, iar adoptarea în următoarea sesiune parlamentară a legilor Justiţiei este obiectivul esenţial în acest sens, a mai spus ministrul Justiţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *