Ministrul MAI, Lucian Bode: Sporuri Covid pentru 40 din 43 de angajați de la Prefectura Sălaj

Ministrul Lucian Bode a declarat, luni seară, la Digi24, că a sesizat că în unele administrații s-au oferit sporuri necuvenite, care au pus o presiune suplimentară pe buget.

“Ce nu s-a înțeles, în legătură cu posibilitatea de a acorda sporul de 30% pentru cei care lucrează efectiv în tot ce înseamnă coordonarea campaniei de vaccinare, a fost că au fost prefecturi în care s-a acordat la toți. La toți angajații din prefectură!

Vă dau drept exemplu Sălaj. L-am întrebat pe domnul prefect: care a fost rațiunea pentru care din 43 de angajați ați acordat acest spor la 40? Prefectul și cei doi subprefecți nu au primit acel spor.

Explicația a fost, la fel ca la oricare dintre prefecți, anume că salariile angajaților din instituțiile prefecților au rămas mult sub cele ale autorităților locale. Mult însemnând cu 20-40% mai mici”, a declarat Lucian Bode, la Digi24.

Nu este singura prefectură unde sporurile Covid au fost folosite pentru suplimentarea veniturilor unor angajați, chiar dacă aceștia nu au fost implicați efectiv în limitarea efectelor pandemiei Covid-19 sau campania de vaccinare anti-Covid.

Angajaţii prefecturilor din ţară, care au mers la serviciu în perioada pandemiei, primesc bani în plus. 30% din salariu de bază, potrivit legii, dacă au desfăşurat activităţi de combatere şi prevenire a epidemiei de COVID-19.

În Dolj, de exemplu, la fel ca în Sălaj, din cei 43 de angajaţi ai Prefecturii, doar trei nu au primit.

Doar că aici cei trei nu au primit pentru că nu au fost la serviciu. Asta pentru că sunt suspendaţi din activitate sau sunt detaşaţi la alte instituţii, după cum explica Anca Ochianu, purtător de cuvânt al Prefecturii Dolj, într-o declarație pentru agenția Mediafax.

În judeţul Gorj, nu există niciun angajat al Instituţiei Prefectului care să nu fi fost răsplătit pentru că a venit la serviciu în timpul pandemiei.

La cel mai mic salariu de încadrare, de 2230 lei, din septembrie, un angajat a mai primit în plus 669 lei.

Potrivit unei Ordonanțe de Urgență adoptate anul trecut, pe perioada stării de alertă instituite prin Hotărârea Guvernului nr. 394/2020 privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, “personalul din instituţiile prefectului care va beneficia de acordarea sporului se stabileşte prin ordin al prefectului la propunerea motivată a şefului nemijlocit, din care să rezulte activitatea şi modul de implicare în prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 şi care au presupus un risc suplimentar şi/sau un volum mai mare de muncă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *