PNL a decis să îl trimită pe Cioloș la PSD și AUR pentru guvernare/Dacă nu va reuși, PNL va demara negocieri

Biroul Executiv al Partidul Național Liberal a decis vineri să nu susțină un Guvern Cioloș, înaintea discuțiilor dintre premierul desemnat Dacian Cioloș, Florin Cîțu și Kelemen Hunor, programată pentru vineri după-masă. Decizia BEX îl trimite pe Dacian Cioloș „să facă majoritate cu PSD și AUR”.

ACTUALIZARE 15:10: Premierul desemnat Dacian Cioloș a declarat, vineri, după ce PNL a refuzat să-l susțină la formarea unui guvern, că USR merge mai departe și va propune un guvern la începutul săptămânii viitoare. Acesta a spus că o ședință a Comitetului Politic USR va avea loc duminică după-amiază, termen până la care PNL se poate răzgândi.

ACTUALIZARE 15:00 Președintele UDMR Kelemen Hunor spune că UDMR nu îl va susține pe Dacian Cioloș pentru formarea unui guvern. „Nu a reușit să restabilească un nivel minim de încredere care ar fi permis refacerea coaliției”, transmite președintele UDMR, într-un mesaj pe Facebook.

ACTUALIZARE 13:40: Întâlnirea dintre Dacian Cioloș și Florin Cîțu, care ar fi trebuit să aibă loc vineri după-masă, a fost anulată.

ACTUALIZARE 13:15: Președintele PNL Florin Cîțu a declarat, vineri, după ședința conducerii PNL că mandatul pentru negocierile cu premierul desemnat Dacian Cioloș este să îl trimită să găsească o majoritate cu PSD și AUR. „Dacă nu va reuși, PNL va demara negocieri cu toți liderii partidelor politice responsabile, mai puțin AUR, pentru a găsi soluții pentru români”, a spus Cîțu.

„USR este parte a unei majorități parlamentare alături de PSD și AUR. Votul pentru moțiune a fost unul politic și a însemnat ruperea coaliției cu PNL. Răspunderea politică revine USR. În mod simetric, responsabilitatea pentru instalarea unui nou guvern revine coaliției USR, PSD și AUR. Dacian Cioloș are datoria să găsească sprijinul la partenerii de coaliție PSD și AUR. Premierul desemnat Dacian Cioloș să facă negocieri cu cele două partide pentru a găsi numărul de voturi necesar. Dacă nu va reuși, PNL va demara negocieri cu toți liderii partidelor politice responsabile, mai puțin AUR, pentru a găsi soluții pentru români”, a declarat președintele PNL.

ACTUALIZARE 12:50 Conducerea PNL a decis în unanimitate să nu susțină un Guvern Cioloș, înaintea discuțiilor dintre premierul desemnat Dacian Cioloș, Florin Cîțu și Kelemen Hunor programată pentru vineri după-masă. Decizia BEX îl trimite pe Dacian Cioloș „să își facă majoritate cu PSD și AUR”, potrivit unor surse din conducerea PNL.

Aceleași surse au precizat că dacă Gvernul Cioloș nu trece de votul parlamentului, înainte de a doua rundă de consultări liberalii vor începe negocierile pentru formarea unei majorități în jurul PNL.

Bode: Propunerea de premier este Florin Cîțu

Ministrul interimar al Afacerilor Interne, Lucian Bode a declarat că decizia clară a PNL este de a-l susține pe Florin Cîțu ca propunere de prim-ministru. De asemenea, și secretarul general al partidului, Dan Vîlceanu, a precizat că guvernul trebuie format în jurul PNL, cu Florin Cîțu prim-ministru.

„PNL are o decizie foarte clară în ceea ce privește propunerea de prim-ministru – ea este limpede pentru toată lumea – președintele partidului, Florin Cîțu”, a afirmat Lucian Bode, ministru interimar al Internelor.

Întrebat dacă PNL ar cere ca el să fie propunerea pentru funcția de premier, Lucian Bode a răspuns: „Nu ne jucăm cu propunerile de pe o zi pe alta”.

„Eu vin de la MAI. Știu în ce situație critică, subliniez, ne aflăm în pandemie. Orice întârziere, din punctul meu de vedere, nu face decât să adâncească această criză sanitară”, a mai spus Bode.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.