Premierul Ciucă, „profund dezamăgit” de lipsa consensului din Consiliul JAI

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, joi, după votul din Consiliul JAI referitor la aderarea României la Schengen, că mulţumeşte tuturor celor care au susţinut demersul, dar şi-a exprimat dezamăgirea faţă de lipsa consensului. ”Nu înţelegem poziţia inflexibilă arătată de Austria”, a afirmat premierul.

„În calitate de premier şi cetăţean român aş dori să mulţumesc Comisiei Europene, Parlamentului European, dar şi din agenţiile europene care ne-au susţinut vocal pe baza unor fapte şi cifre solide şi care au insinstat să găsim împreună soluţii. Toate statele au fost de acord să ne deschidă porţile pentru Schengen, toate cu o singură şi nejustificată excepţie – Austria. Unanimitatea nu a fost posibilă pentru că un singur stat membru a refuzat”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

El a mai spus că nu înţelege această poziţie inflexibilă a Austriei, însă România va relua procesul de aderare la Schengen.

„Această decizie a fost bazată pe date pe care România le-a catalogat clar ca fiind profund incorecte. Am recunoscut dificultăţile statelor membre care se află sub presiuni migratorii şi am marşat pe găsirea unor soluţii. Regretăm şi sincer nu înţelegem poziţia inflexibilă adoptată de Austria. Etapele parcurse în acest proces relansat de aderare au confirmat că cetăţenii români şi europeni pot avea încredere în cum România asigură protejarea frontierelor. România va continua să fie constructivă şi să lucreze pentru o veritabilă soluţie europeană. România va relua procesul de aderare la Schengen. Acesta rămâne obiectivul ţării noastre”, a conchis Ciucă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *