Primarul Augustin Vășcan a depus proiecte noi în valoare de 11 milioane de euro pentru Poiana Blenchii

Comuna Poiana Blenchii formată din satele Fălcușa, Gostila, Măgura și Poiana Blenchii (reședința). La alegerile locale din septembrie 2020 a fost ales social-democratul Augustin Vășcan, aflat la primul mandat de primar.

Primarul Augustin Vășcan are 52 de ani, este căsătorit, iar de profesie este inginer.

Noul Consiliu Local Poiana Blenchii care numără 9 consilieri locali este format din: 3 consilieri locali PSD, 2 consilieri locali PNL, 2 consilieri locali USR, 1 consilier local ALDE și 1 consilier local ProRomânia.

Viceprimarul comunei Poiana Blenchii ales din rândul consilierilor locali este profesorul Teglaș Liviu de la PSD.

Proiecte de investiții aflate în derulare în anul 2020

Cu finanțare  guvernamentală prin Programul Național de Dezvoltare Locală etapa 2, Primăria Poiana Blenchii derulează un proiect pentru asfaltarea străzilor în lungime totală de circa 5 kilometri, cu o valoare de 2,2 milioane lei.

Proiectul este realizat în proporție de 80%, s-a finalizat turnarea celor două straturi de asfalt, urmând a se continua cu șanțurile betonate, podețe și accese către proprietăți.

„Din punct de vedere tehnic, proiectul a suferit întârzieri în execuție, motiv pentru care am decis rezilierea contractului cu antreprenorul respectiv. Am actualizat documentația tehnică și am demarat o nouă licitație pentru restul lucrărilor rămase de executat. Ne propunem ca într-o lună de zile să finalizăm procedurile de licitație și să avem un constructor nou, care în funcție de starea vremii să reia lucrările astfel încât în cursul anului 2022 să putem finaliza această investiție”, explică primarul Augustin Vășcan

Parcare nouă la Școala Gimnazială Poiana Blenchii

Cu bani de la bugetul local Primăria Poiana Blenchii a realizat amenajarea unei parcări în fața Școlii Gimnaziale, fiind create unu număr de 10 locuri de parcare pentru autoturisme și o parcare pentru microbuzul școlar. Valoarea investiției este de 110.000 lei.

„Situația din teren impunea realizarea acestei investiții, deoarece accesul elevilor în școală se făcea în condiții improprii. Odată cu amenajarea acestei parcări zona din fața școlii a fost optimizată și a căpătat un aspect mai civilizat”, transmite primarul Augustin Vășcan.

Proiecte importante pentru dezvoltarea sistemului de educație din Poiana Blenchii

Primăria și școala fac echipă bună la Poiana Blenchiii, astfel că ambele instituții s-au pus de acord să atragă fonduri pentru modernizarea infrastructurii existente și digitalizarea unităților de învățământ.

Potrivit lui Vasile Hatos, directorul Școlii Gimnaziale „Gheorghe Munteanu” din Poiana Blenchii, relația școală – primărie este una foarte bună. Vasile Hatos este și consilier local de 4 mandate și a susținut toate proiectele Primăriei care au vizat dezvoltarea educației și nu numai.

„Bugetul școlii este insuficient și atunci trebuie să apelăm la bugetul primăriei, pentru că toate investițiile care se fac în scoală și grădiniță se fac de către Primărie”, spune Vasile Hatos. 

Laborator de infromatică finanțat de Primărie

Primarul Augustin Vășcan a alocat din bugetul local sumele necesare pentru pentru dotarea cabinetului de informatică din cadrul școlii cu 10 laptopuri educaționale performante pentru elevi.

Totodată Primăria Poiana Blenchii pregăteșe un proiect nou pe fnduri europene (PNRR) pentru digitalizarea atât a școlii, cât și a grădiniței, proiect care cuprinde achiziționare de echipamente IT: 15 laptopuri pentru cadrele didactice, 5 table interactive inteligente, 5 videoproiectoare, xerox, scaner, imprimante, toate echioamentele it conectate la rețeaua de internet existentă.

Teren sintetic multifuncțional în curtea școlii

Primăria Poiana Blenchii împreună cu școala au în plan construirea unui teren sintetic multifuncțional (volei, tenis de câmp, baschet), investiție care se va realiza în curtea școlii.

„Mulțumesc domnului primar pentru buna colaborare între Primărie și școlaă, dar și pentru implicarea dânsului în buna funcționare a unităților de învățământ de pe raza comunei”, a transmis directorul Vasile Hatos. 

Întăbularea tuturor străzilor de pe domeniul public, o prioritate pentru Primărie

Primăria Poiana Blenchii a început măsurătorile topografice privind întăbularea tuturor străzilor, drumurilor comunale și drumurile vicinale de pe raza comunei. Lucrarea este executată etapizat și s-a început cu străzile principale, iar în funcție de alocările bugetare lucrările vor continua.

„Întăbularea domeniului public este o condiție obligatorie pentru accesarea oricăror fonduri, fie fonduri europene sau guvernamentale”, spune primarul Augustin Vășcan. 

În cursul anului Primăria Poiana Blenchii a realizat pietruirea și amenajarea drumurilor vicinale din satele aparținătoare cu bani de la bugetul local și în regie proprie, cu utilajele și muncitorii de la Primărie. Astfel de lucrări vor continua și anii următori.

Rețea modernă de apă și canalizare prin CNI, în valoare de 4 milioane euro

Primăria Comunei Poiana Blenchii a depus un proiect de investiții la Compania Națională de Investiții București pentru „Modernizare și extinderea rețelei de alimentare cu apă și canalizare în comuna Poiana Blenchii”, proiect în care sunt cuprinse toate satele și are o valoare de 19,5 milioane lei (4 milioane de euro).

În cadrul proiectului se vor realiza următoarele:

  • – rețea de distribuție a apei lungime de 6 kiloemtri
  • – rețea de canalizare lungime 11 kilometri
  • – stație de tratare a apei
  • – stație de epurare

Sursa de alimentare cu apă sunt două puțuri forate în localitea Poiana Blenchii. vor fi construite două rezervoare tampon în loc. Gostila și loc. Fălcușa. Lungimea conductei de alimentare cu apă a rezervoarelor tampon din cele trei localități este de circa 10 kilometri. Se va face și o expertizare a rețelei de apă existente în loc. Fălcușa. Proiectul prevede construirea unei rețele de canalizare aferente localităților Gostila și Fălcușa.

„Este cea mai importantă investiție pentru dezvoltarea comunei Poiana Blenchii, respectiv asigurarea accesului la rețeaua de apă și canalizare a tuturor cetățenilor din comună”, declară primarul Augustin Vășcan. 

Proiecte noi de investiții depuse pe Programul Anghel Saligny în valoare de 54,8 milioane lei

Primarul comunei Poiana Blenchii, Augustin Vășcan a depus trei cereri de finațare pe Programul Național de Investiții Anghel Saligny, în valoare totală de 54,8 milioane lei, adică 11 milioane euro.

1. Modernizare și extindere rețea de apă și canalziare în comuna Poiana Blenchii, valoare 19,5 milioane lei (4 milioane euro)
2. Modernizare drum comunal DC 39 Poiana Blenchii – Gostila, lungime 5 kilometri, valaore 14,9 milioane lei (3 milioane euro)
3. Înființarea reșțea de distribuție gaze naturale în comuna Poiana Blenchii, valoare 20,4 milioane lei (peste 4 milioane de euro)

Legat de proiectul pentru introducerea gazului, Primăria Poiana Blenchii a depus cererea de finanțare, a finalizat studiile TOPO, a obținut CF și racordul tehnic de alimentare, urmând întocmirea Studiului de Fezabilitate și licitația privind operatorul de distribuție. Proiectul a fost depus pe Programul Național de Investiții Anghel Saligny.

Racordul se va realiza din SRM Gâlgău cu redimensionarea conductei și va ajunge în toate satele din comuna Poiana Blenchii.

„Înființarea rețelei de distribuție a gazelor naturale va ridica standardele de trai în comună și va ajuta la dezvoltarea economică”, ne spune primarul Augustin Vășcan. 


Mesajul primarului Augustin Vășcan pentru cetățenii comunei Poiana Blenchii: 

„Mulțumesc cetățenilor pentru sprijinul acordat în derularea investițiilor, iar pe această cale le doresc sărbători fericite și un sfârșit de an plin cu bucurii. La mulți ani 2022!„. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *