Primarul Dezső Debreczeni a inaugurat cu fast noul sediu al Primăriei Comunei Coșeiu

Până anul trecut, comuna Coșeiu nu a avut un primar maghiar, până când majoritatea l-a ales ca primar pe Dezső Debreczeni, un antreprenor. Planurile sale inițiale includeau crearea unei noi primării, lucru care a fost realizat în această săptămână, joi, cu multă muncă și cooperare.

Inaugurarea unei noi primării are o importanță deosebită în viața unei comunități. Vechiul sediu de Primărie, care fusese găzduit în clădirea colectivă timp de treizeci de ani, era pregătit pentru schimbare. La începutul mandatului său, primarul Dezső Debreczeni negociase deja cu proprietarul noii clădiri, care a fost achiziționată și transformată într-un centru administrativ modern.

„Toate visele vin cu dificultăți, iar acesta nu a fost diferit, așa că trebuie să le mulțumim tuturor celor care au contribuit în vreun fel la succesul acestei inițiative. Este un privilegiu să îi servesc pe cei care locuiesc aici și vreau să continui să lucrez pentru a mă asigura că progresul este neîntrerupt și că rămânem o comunitate vibrantă și fericită”, a declarat primarul Dezső Debreczeni.

După inaugurarea noului sediu a Primăriei Coșeiu, parlamentarul Dénes Seres prezent la eveniment a declarat că imobilul are un rol reprezentativ, la fel ca o casă. Prin urmare, nu ar trebui să fie dărăpănată, ci plină de viață, pașnică, să servească viața. Acesta este scopul noii clădiri și, deși nu a fost ușor să o renoveze într-un an, au dorit să o facă cât mai repede posibil pentru ca cetățenii să aibă parte de servicii de calitate într-un loc adecvat.

În discursul său, Róbert Szilágyi, vicepreședintele Consiliului Județean Szilágy, a declarat că toată lumea este mulțumită de faptul că achiziția a fost finalizată și că primăria s-a mutat într-o clădire nouă. A fost nevoie de multe negocieri, dar în cele din urmă a fost posibil și, împreună cu Consiliul Județean Sălaj, a fost construită o parcare în fața sediului, iar drumul de acces a fost renovat, ceea ce este, de asemenea, important pentru comunitate.

 

Primarul Dezső Debreczeni lucrează la noi proiecte de investiții. Cel mai important lucru pentru comuna Coșeiu, este construcția unei rețele de canalizare, la a cărei finalizare contribuie programul Anghel Saligny, precum și asfaltarea a aproape 10 kilometri de drumuri, în principal pe drumuri agricole.

Comuna Coșeiu are o istorie îndelungată, cu o biserică veche, cândva o mănăstire franciscană. Satul poartă numele unor mari strămoși, printre care Péter Selymes și Endre Ady de Ilosava, de care localnicii sunt foarte mândri. După cum se spune, s-au dovedit în trecut și sperăm că vor continua să facă acest lucru și în viitor. Acesta este motivul pentru care lucrează.

La doar 20 de kilometri de Zalău, la 8 kilometri de drumul principal Zalău-Satu Mare, se află Comuna Coșeiu, unde se află una dintre cele mai vechi biserici din județul Salaj, construită în anii 1500. Comuna Coșeiu este formată din satele Archid, Chilioara și Coșeiu (reședința).

Deși 55% din cei aproape 1.150 de locuitori ai satului sunt maghiari nativi, aceștia nu au reușit să aleagă un lider maghiar de la schimbarea de regim, iar cei mai în vârstă nici măcar nu își amintesc de perioada în care au avut unul, spun localnicii. De aceea au fost sceptici înainte de alegeri, când li s-a spus că dacă vor merge la vot vor reuși. Și au făcut-o. Dezső Debreczeni, candidatul UDMR, a fost ales noul primar al comunei, iar Paul Boda, care a avut două mandate de viceprimar și trei de consilier, a fost ales viceprimar.

În urma numirii sale, Dezső Debreczeni a subliniat că va lucra pentru dezvoltarea comunei. Pentru viitor, a spus el, va trebui să se ocupe de construcția rețelei de canalizare, care este cea mai mare deficiență din comună și cea mai necesară.

„Există unele implementări care nu funcționează bine pentru că nu au fost construite sau întreținute corespunzător, așa că trebuie să le reparăm, să le refacem. Acolo unde nu există un cămin cultural, de exemplu în Chilioara, trebuie să-l construim și să continuăm să asfaltăm și să asfaltăm drumurile agricole, mai ales în Chilioara și Coșeiu, pentru că aceste așezări au fost neglijate”, a subliniat Dezső Debreczeni, care consideră că sunt pe drumul cel bun, că există deja rezultate care se văd și că se lucrează la noi proiecte.

Se asfaltează drumurile

În total, până la sfârșitul anului 2022 vor fi asfaltați 24 de kilometri de drumuri din comună – drumuri agricole și de legătură – din care mai mult de 50 la sută au fost deja finalizate. Drumul de pământ care duce la Șamșud, de asemenea va fi modernizat și asfaltat pentru a fi mai ușor de parcurs și de călătorit de la un sat la altul. De la Coșeiu spre Hereclean există trei drumuri de acces, la care s-a lucrat și lucrează, pentru că primarul vrea să modernizeze partea care aparține comunei Coșeiu și să devină practicabilă.

„Noi ne vom face partea noastră, vom moderniza cei 24 de kilometri de tronson aparținând comunei din cei 160 de miliarde de lei câștigați prin licitație. Lucrările au început în primăvara anului 2020 și sperăm că vom avea un drum asfaltat până la sfârșitul anului viitor. Construcția avansează într-un ritm bun, șase tronsoane au fost deja asfaltate, iar restul vor fi finalizate în perioada următoare”, a declarat primarul.

În acest moment se lucrează la tronsonul de drum care duce spre Șamșud, care a fost asfaltat, ceea ce reprezintă o mare îmbunătățire, potrivit primarului, deoarece până acum acest tronson era un drum de pământ impracticabil, pe care nu puteau circula nici măcar utilajele agricole. Se lucrează, de asemenea, la drumul de la Coșeiu spre Hereclean, dar antreprenorul lasă această secțiune pentru mai târziu din cauza transportului de materiale de construcție.

Construirea de capele în fiecare sat din comună

În trei localități se construiesc deja case funerare. O capelă are finanțare asigurată de la UE, iar celelalte două sunt construite cu bani de la bugetul local. La începutul toamnei trecute, a început construcția casei funerare din Archid, cu sprijinul Asociației GAL Tövishát și cu fonduri europene.

Biserica reformată a donat comunei 10 ari de teren, pe care se construiește capela, în imediata vecinătate a cimitirelor baptist și reformat. Primarul Debreczeni Dezső a declarat că construcția a avut un început dificil, deoarece este situată lângă o biserică clasată în categoria A și o clopotniță de categoria B, astfel că obținerea autorizației a fost un proces complicat.

Cămin cultural la Chilioara prin CNI

Chilioara nu are un centru cultural, așa că un depozit vechi va fi transformat într-un centru comunitar prin intermediul unui program de mediu. O cerere a fost deja depusă la Compania Națională de Investiții (CNI), dar nu s-a primit încă niciun răspuns. Căminele culturale ale celorlalte două sate au fost renovate în urmă cu doi sau trei ani, spre bucuria locuitorilor și pentru a oferi un loc de desfășurare a diferitelor evenimente.

Cea mai importantă este construcția rețelei de canalizare și introducerea gazelor naturale

Aproape toate casele din comună sunt alimentate cu apă potabilă, dar evacuarea apelor uzate reprezintă o problemă, o companie din Zalău venind în mod regulat, luând și golind excesul de apă. În 2015, a fost realizat un studiu preliminar pentru construcția rețelei de canalizare, care a fost actualizat recent pentru a permite organizarea de licitații, deoarece aceasta este principala cerere.

Cinci comune din Sălaj, printre care și Coșeiu și-au unit forțele și au pregătit un studiu preliminar pentru introducerea gazului natural, deoarece cealaltă prioritate principală, în afară de rețeaua de canalizare, ar fi introducerea gazului.

Educație

În Coșeiu, școala primară a fost renovată în urmă cu doi ani și este frecventată doar de copii români, deoarece elevii maghiari fac naveta la Chilioara. Școala din Archid a fost modernizată în jurul anului 2008 și, deși este nevoie de o extindere a acesteia, nu s-au găsit încă mijloace pentru a face acest lucru.

În viitor, fondul de mediu va fi folosit pentru modernizarea iluminatului stradal, întreținerea parcurilor renovate și finalizarea construcției unui pod mare la capătul satului Coșeiu, pe drumul agricol, astfel încât mașinile agricole să poată folosi varianta de ocolire în locul drumului județean.

Primarul a spus că a fost consilier timp de opt ani și că s-a străduit întotdeauna să îmbunătățească bunăstarea și calitatea vieții locuitorilor comunei și să dezvolte Coșeiul, astfel că în ultimii ani a participat la multe licitații pentru contracte. Acum, că a câștigat încrederea locuitorilor, dorește să continue munca începută, noi proiecte sunt scoase la licitație pentru a înfrumuseța și dezvolta în continuare Comuna Coșeiu, păstrând și îmbogățind valoarea localităților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *