Problema urșilor apăruți în județ, dezbătută la Prefectura Sălaj

În contextul semnalării, în ultima perioadă, a prezenţei mai multor exemplare de urs pe raza judeţului Sălaj, prefectul Dari Toma, a convocat, marţi, o întâlnire cu factorii responsabili în aplicarea Ordonanței de urgență nr. 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora, în intravilanul localităților.

Potrivit precizărilor făcute de Aurica Grec, directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM) Sălaj, în evaluarea realizată în primăvară de gestionarii fondurilor de vânătoare din judeţ nu s-a semnalat prezenţa vreunui exemplar din această specie la momentul respectiv. În actualele condiţii, APM Sălaj va solicita gestionarilor fondurilor de vânătoare o nouă evaluare a efectivelor de urs din judeţ.

Potrivit noilor reglementări legislative, prezenţa urşilor în intravilanul localităţilor este gestionată de o echipă de intervenție formată din primarul/viceprimarul unității administrativ-teritoriale pe raza căreia s-a produs evenimentul, personalul structurilor de jandarmi competente teritorial, aflat în serviciu în zona unde a fost semnalată prezența exemplarului de urs, personalul tehnic de specialitate angajat al gestionarului şi medicul veterinar.

Intervenția imediată asupra exemplarelor de urs în intravilanul localităților se efectuează de către echipa de intervenţie, gradual, prin alungare prin diverse mijloace, tranchilizare și relocare şi doar în ultimă instanţă extragere prin eutanasiere sau împușcare.

“Autorităţile locale şi factorii esponsabili trebuie să fie capabili să ia decizia corectă în ceea ce priveşte intervenţia, pentru că nimic nu este mai important ca viaţa omului”, a subliniat prefectul Dari Toma.

Este important de semnalat faptul că sesizarea cazurilor în care este necesară intervenția imediată se face de către orice persoană prin apelarea numărului unic de urgență 112, prezenţa unui urs în intravilanul unei localităţi fiind semnalată mai apoi şi printr-o avertizare prin sistemul RO-ALERT.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *