Proiectul privind pensiile speciale a intrat în dezbatere în Comisia de muncă a Camerei Deputaților

Deputaţii din Comisia pentru muncă au început, marţi, dezbaterile asupra proiectului privind pensiile speciale, preşedintele comisiei, Adrian Solomon, precizând că, în termen de maxim 10 zile, ministerele vor trimite punctele de vedere privind modificările propuse la proiect, tot atunci fiind aşteptată şi opinia Comisiei Europene.

La dezbaterile generale, deputatul PSD Adrian Solomon a afirmat că au fost transmise amendamente ale coaliţiei la proiectul de lege, menţionând că modificările vizează toate pensiile de serviciu „în mică sau în mare măsură”.

„Au fost dezbateri, am aşteptat destul de mult cu proiectul de lege, a fost şi o discuţie cu Comisia Europeană, au fost transmise modificări pe care coaliţia doreşte să le facă faţă de varianta de la Senat. (…) PNRR are acest jalon, reforma pensiilor de serviciu, nu se spune nicăieri că trebuie anulate aceste pensii de serviciu, iar reforma este să ţintească în primul rând trecerea de la retributivitate la contributivitate.

La finalul aplicării acestor modificări legislative, că ele se vor întinde unele mai mult de 15 ani, toată lumea care lucrează în aceste domenii de activitate să poată intra în zona de egalitate cu ceilalţi cetăţeni ai României din punctul de vedere al modului de stabilire al pensiilor şi anume toată perioada de contributivitate să fie luată în calcul, astfel încât pensia să nu mai permită un anumit procent din ultima retribuţie”, a afirmat Solomon.

El a mai spus că „lucrurile trebuie să meargă către o schimbare de optică şi către o egalizare a acestor sisteme de pensii”, menţionând că rămân în continuare anumite categorii cu specificul activităţii lor cărora le va fi asigurat „statutul bine meritat”.

Potrivit lui Solomon, modificările afectează toate pensiile de serviciu „în mică sau mare măsură”, obiectivul fiind reformarea sistemului, „nu tăierea pensiilor aberant şi fără cap”.

Deputatul PNL Raluca Turcan a afirmat că PNL are obiectivul îndeplinirii jalonului din PNRR.

„PNL nu are alt obiectiv decât acela al îndeplinirii jalonului din PNRR şi banii din tranşa a treia să intre în bugetul de stat. Orice discuţie pe lângă nu face decât să agraveze o situaţie la care s-a ajuns tot dintr-un entuziasm de declaraţii politice.(…) Nu sunt magistraţii, poliţiştii, corpul diplomatic vinovaţi de faptul că există legi speciale în baza cărora îşi încasează dreptul la pensie, vinovaţi sunt politicienii care au făcut legi speciale cu diverse argumente.

(…) Proiectul reprezintă un pas înainte şi nu USR a introdus obiectivele de reformă în PNRR, singurul lucru pe care l-a făcut USR a fost introducerea sistemului de apărare şi ordine publică în categoria pensiilor speciale, deşi erau beneficiari ai pensiilor ocupaţionale. (…) A introdus o ură socială împotriva sistemului de apărare şi ordine publică, încercând să-i asimileze celor şase categorii votate în Parlament de pensii speciale”, a spus Turcan.

Ea a mai susţinut că „proiectul restabileşte dezechilibre”.

„Acest proiect este într-o etapă intermediară. Ştiu că în momentul de faţă aceste amendamente au fost trimise Comisiei Europene pentru a se primi un feedback dacă răspund îndeplinirii condiţiilor din PNRR. Să vedem ce este pozitiv în acest proiect, să vedem dacă sunt lucruri care pot fi corectate şi, la final, fără populisme deşănţate, să ieşim cu o lege care să servească beneficiarilor sistemului public de pensii speciale în ansamblu”, a adăugat Turcan.

Turcan a mai spus că beneficiarii de pensii speciale nu trebuie anatemizaţi. „Niciodată nu am încercat anatemizarea beneficiarilor de pensii speciale, că nu ei sunt vinovaţi”, a adăugat deputatul PNL.

În final, Solomon a precizat că în termen de 10 zile ministerele trebuie să transmită puncte de vedere.

„Ideea este destul de clară că, pe lângă punctul de vedere al ministerelor, aşteptăm şi un feedback din partea Comisiei Europene”, a mai spus Solomon.

Luni, preşedinţii PSD şi PNL, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, au anunţat că au fost depuse la Camera Deputaţilor amendamentele asumate de coaliţie la legea pensiilor speciale.

Proiectul a fost adoptat anterior de Senat, Camera Deputaţilor este for decizional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *