Puncte moderne de colectare a deșeurilor menajere în Zalău

Un nou proiect de investiții finalizat de Primăria Municpiului Zalău, în aceste zile. Este vorba despre proiectul ,,Modernizarea/amenajarea a cinci puncte de colectare a deșeurilor menajere din Municipiul Zalău, în varianta de amplasare subterană a acestora”. Valoare finală a lucărilor executate este de 309.126,30 lei cu TVA inclus.

În urma contractului încheiat cu S.C. Megatitan S.R.L. Beclean (proiectare, asistență tehnică + execuție lucrări), au fost realizate cinci puncte de colectare a deșeurilor cu modalitatea de amplasare a acestora în subteran, prin realizarea unor platforme hidraulice.

Platformele subterane sunt destinate colectării selective a deșeurilor municipale și asimilabile (menajere), pe maxim 4 fracții. O platformă este prevăzută cu 4 coșuri de inserție care pot fi destinate, în funcție de Regulamentul de Salubrizare local, fracțiilor de deșeuri stabilite.

Punctele de colectare subterane sunt destinate serviciului public de salubrizare a localităților, însă acestea pot fi utilizate și în cadrul unor fluxuri de deșeuri diferite de cel al deșeurilor menajere, după caz.

Platformele subterane de colectare a deșeurilor sunt o alternativă la platformele clasice, reprezentate de platformele supraterane betonate imprejmuite prin gard, în interiorul cărora se amplasează containere/ pubele.

Platformele subterane sunt compuse din:

• în subteran – cuva din beton impermeabil și structura metalică elevatoare (prevazută cu sistem hidraulic), în care se amplasează 4 containere de colectare deșeuri de 1,1 mc;

• în suprateran – platforma metalică prevăzută cu 4 coșuri de inserție deșeuri, din oțel inoxidabil, cu sistem de rabatare a capacului. Platforma supraterană poate fi finisată cu materiale de tipul : beton, asfalt, gresie/ piatră, pavaje de diferite tipuri și modele etc.

Structura metalică interioară a platformei se ridică împreună cu containerele de colectare a deșeurilor printr-un mecanism hidraulic acționat cu un dispozitiv special montat pe autogunoieră.

Locațiile din Municipiul Zalău, unde s-au amplasat platformele subterane, sunt urmatoarele:

1. Aleea Torentului – PT17 (Centrul de zi pentru copii);

2. Aleea Torentului – Liceul de Artă Ioan Sima;

3. Str. Viitorului – bl. DM4 din Dumbrava (zona loc de joacă ANL);

4. Str. Victor Deleu – în spatele blocului E22 (zona loc de joaăa);

5. Str. George Cosbuc nr. 14 (Punct Gospodăresc NOU creat).

Până în prezent, din totalul de 91 de puncte de colectare a deșeurilor municipale, la nivelul Municipiului Zalău au fost realizate un număr de 26 de platforme subterane, inclusiv cele care fac obiectul contractului menționat anterior (2016–2, 2018–10, 2019–5, 2020–4, 2021–5).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *