„Reacții adverse grave și neașteptate” menționate în prospectul vaccinului Pfizer/Biontech

Campania de vaccinare a început în România și discuțiile despre acest subiect sunt în toi. Una dintre cele mai interesante a avut loc la un post tv național, acolo unde un jurnalist a citat din Fișa Informativă pentru Destinatari și Îngrijori oferită de producătorul Pfizer/BioNtech, pentru vaccinul său anti covid.

În acest document sunt listate o serie de efecte secundare ale vaccinului, dar mai importantă este precizarea conform căreia „este posibil ca acestea să nu fie toate efectele secundare ale vaccinului pfizer Biontech covid 19. Pot apărea reacții adverse grave și neașteptate. Vaccinul pfizer Biontech covid 19 este încă în studiu clinic.”

Având în vedere aceste precizări oficiale ale producătorului cu care se intenționează vaccinarea românilor, jurnalistul a întrebat cine va răspunde în România în cazul în care aceste „reacții adverse grave și neașteptate” își vor face apariția la pacienții români.

Aflat în studioul respectivului post tv, col. dr. Valeriu Gheorghiță, șeful campaniei de vaccinare, a evitat un răspuns direct, dar a precizat într-un final că se lucrează la un „mecanism de compensare” ce revine în sarcina statului român.


Directorul Pfizer, Albert Bourla, nu s-a vaccinat încă anti-Covid, deși compania americană pe care o conduce a dezvoltat, alături de nemții de la BioNTech, mult așteptatul vaccin împotriva coronavirusului. Serul a început deja să fie administrat în Statele Unite, însă Bourla susține că „va sta la rând” pentru că nu se află printre persoanele cu prioritate la imunizare.

Recent Jerulasem Post scria că un bărbat de 75 de ani din nordul Israelului a murit în urma unui infarct la aproximativ două ore după ce a fost vaccinat împotriva noului coronavirus, a confirmat Ministerul Sănătății.

Un alt caz în care un voluntar medic a decedat în urma vaccinului anti-covid a fost semnalat de Autoritatea sanitară braziliană ANVISA, care spunea că un voluntar dintr-un studiu clinic al vaccinului dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea Oxford a murit.

One thought on “„Reacții adverse grave și neașteptate” menționate în prospectul vaccinului Pfizer/Biontech

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *