SC ZOO FARM SRL îți oferă toate informațiile despre creșterea și îngrijirea puilor de o zi

Ingrijirea puilor de o zi necesită multă atenție, întrucât această perioadă este esențială pentru dezvoltarea lor sănătoasă. Astfel în primele 2 săptămâni puișorii de găină trebuie ținuți într-un mediu cald, ferit de curenți și de umezeală. Pot fi ținuți într-o cutie de carton, pe fundul căreia puteți pune un așternut uniform din paie sau talas de lemn.

SC ZOOFARM SRL din Zalău vă prezintă câteva reguli pe care trebuie să le aplicați dacă vă doriți pui sănătoși obținuți în sistem gospodăresc:

1. Căldura – esențială pentru puișori

Cloșca le-ar fi asigurat puilor temperatura optimă, însă în lipsa ei, pentru puișorii obținuți la incubator trebuie să găsiți o soluție pentru ca aceștia să nu sufere de frig.

Cel mai simplu este să amplasați deasupra cutiei un bec cu infraroșu care va degaja căldura de care puii au nevoie (aprox. 30 grade Celsius). Amplasarea sursei de căldură se va face la o distanță de 20-30 cm de pui, pentru a evita arderea acestora. În primele săptămâni de viața puii trebuie să aibă un mediu cu o temperatură relativ constantă așa că veți porni de la o temperatură de 32 grade Celsius scăzând în timp temperatura cu câte 3 grade pe săptămână. Abea când temperatura o egalează pe cea de afară și puilor le-au crescut pene (după 5-6 săptămâni), puteți îndepărta sursa de căldură și puteți scoate puii într-un spațiu mai mare. Este ușor să vă dați seama dacă puilor le este frig sau prea cald astfel:

  • – dacă stau îngrămădiți, lipiți unul de altul și piul e foarte tare, înseamnă că le este frig, iar dacă stau mai împrăștiați, cu aripile desfăcute și cu ciocul deschis înseamnă că este prea cald.

2. Adăpătorile și hrănitorile – sunt acceorii care trebuie să se găsească în spațiul de cazare al puilor tot timpul.

Un sistem bun de hrănire este cel cu găuri prin care puii pot ajunge la mâncare și băutură și care previne pierderea hranei prin împrăștiere. Adăpătorile și hrănitorile trebuie să permită în permanență accesul puilor la hrană și apă.

3. Hrana – folosiți în alimentația puilor o hrană de calitate

În primele 21 zile administrați puilor un furaj fin sau cu o granulație mică care să conțină un procent de 18-20% proteină.

După această perioadă se poate administra un furaj cu o granulație mai mare și un conținut de proteină între 16-18%. Dacă aveți acasă uruială de cereale (porumb, grâu, triticale macinate) atunci puteți procura din magazinele de specialitate – ZOOFARM – un furaj concentrat pe care să îl amestecați cu uruiala dumneavoastră în locul furajului cu granulație mai mare.

În ceea ce privește apa, pentru a-i învăța cum să se adape, este suficient să îi împingeți o singură dată cu ciocul în recipientul cu apă și ei vor ști data viitoare ce să facă. Este indicat ca pentru administrarea apei să se folosească o adăpătoare specială care va prevenii udarea puilor.

În magazinele ZOOFARM găsiți toate echipamentele necesare pentru creșterea puilor în cele mai bune condiții.

4. Manipularea puilor – nu le place și nici nu este sănătos să vă jucați cu ei, mulți puișori mor din această cauză. Înainte de a-i cumpăra pregătiși așternutul din spațiul pe care l-ați destinat creșterii lor, pregătiți becul cu infraroșu, adăpătoarea și hrănitoarea astfel încât atunci cănd a-ți ajuns acasă să îi puneți încet în spațiul lor și apoi să îi lăsați în liniște câteva ore. Este important ca spațiul să fie încălzit la 30-32 grade Celsius înainte de sosirea puilor. Controlul temperaturii este obligatoriu a se face cu ajutorul unui termometru.

5. Verificați constant starea puișorilor, în primele zile aceștia sunt foarte sensibili

După 4-5 săptămâni dacă temperatura de afară o permite, puii pot fii mutați într-un spațiu mai mare cu posibilitate de a le da drumul într-un țarc amenajat în curte pentru a beneficia de aerul curat și razele soarelui.

Medic veterinar Andrei Horvat


Îi găsești în Zalău, Complexul Astralis sau str. Fabricii nr. 25,

e-mail:  sczoofarmsrl@yahoo.com, telefon 0722 744 110

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *