Moment istoric – după 323 de ani se sfințește prima biserică ortodoxă din Benesat

Duminică, 20 august, în localitatea Benesat va avea loc un eveniment de o importanță majoră. După 323 de ani are loc prima sfințire a unei biserici ortodoxe din localitate, eveniment la care vor participa Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului Andrei Andreicuț, Episcopul Sălajului Petroniu și un sobor de 20 de preoți.

Duminică va avea loc sfințirea Bisericii Ortodoxe din localitatea Benesat cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, parohie condusă de preotul paroh Rus Ioan.

Piatra de temelie a bisericii a fost pusă de Episcopul Petroniu la data de 22 iunie 2008. Preotul Rus Ioan va participa la a treia sfințire de biserică din activitatea sa.

Pictura din biserică a fost realizată de profesorul universitar Viorel Nimigeanu din Nimigea, județul Bistrița. Tehnica folosită este frescă, o tehnica de pictura antica, prin care pigmentul este suspendat în apa de var.

La intrarea în curtea bisericii, Primăria Benesat a ridicat un monument în anul 2018 dedicat împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire din 1918.

Primăria Benesat are un program prin care sprijină anual toate cultele religioase din comună.

Aranjamentele lforale pentru înfrumusețarea scenei și a bisericii la evenimentul de duminică sunt donate de firma Ana Flor din Zalău, proprietarea firmei Ana Fărcaș fiind fiică a satului Benesat.


Prima biserică ortodoxă din Benesat, veche de peste 300 de ani

Localitatea Benesat mai are o biserică ortodoxă veche, situată în deal, care a fost construită în jurul anul 1700. Acest deal a fost cândva populat cu familii, datorită faptului că râul Someș străbătea porțiuni din actuala așezare a satului. Biserica ar fi fost construită în jurul anului 1700 de către primele familii Mets și Bene. Aceste familii în număr de 15, ar fi construit biserica din piatră, in formă de navă, cu turn clopotniță, la intrare având lungimea de 8 metri, lățimea și înălțimea de 5 metri, iar turnul clopotniță de 10 metri. În anul 1741 unele familii băștinașe și urmași ai familiei Mets au împodobit biserica cu icoane și cele necesare desfășurării cultului divin.

Primul preot atestat este Gherman, iar hramul Bisericii este Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril. În anul 2002 biserica a fost renovată în exterior in tehnica teracsit și placată cu lambriuri din lemn de brad și podiment de lemn. Aceasta a fost dotată cu iconostas nou din lemn de tei cu sfinte icoane.

Primarul Sorin Romocea ne-a spus că are în plan să reabiliteze integral acest lăcaș de cult – monument istoric, să amenajeze spațiul verde din împrejurul bisericii și să-l introducă în circuitul turistic.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *