Siguranța alimentelor verificată de inspectorii DSVSA Sălaj cu ocazia sărbătorilor Pascale

În perioada premergătoare sărbătorilor pascale atât la catolici, cât și la ortodocși DSVSA Sălaj efectuează controale oficiale în tot teritoriul județului pentru prevenirea apariției toxinfecțiilor alimentare, dar și pentru asigurarea siguranței alimentare pentru toți consumatorii.

Inspectorii DSV Sălaj sunt implicați în două tipuri de acțiuni:

  • – controale proprii specifice instituției
  • – controale mixte cu IPJ, DSP și OPC

„În timpul acestor controale se va verifica întreg lanțul alimentar de la producția primară până la produsul finit și implicit consumul acestora”, spune directorul Mircea Martin. 

Controalele proprii se efectuează prin inspectorii DSV și cu cei de la controlul oficial, care vor verifica modul în care sunt respectate condițiile sanitar-veterinare din toate piețele agroalimentare, abatoare, centre de sacrificare a mieilor, unități de tranșare carne, unități de procesare, depozitare și comercializare a alimentelor de origine animală și nonanimală.

„Numărul controalelor proprii făcute de instituția noastră s-au intensificat datorită consumului mai crescut de produse de origine animală și non-animală”, menționează directorul Mircea Martin.


Recomandările directorului DSVSA Sălaj, dr. Mircea Martin privind condițiile de sacrificare a mieilor

Mieii se pot sacrifica în unități de abatorizare autorizate sanitar-veterinar sau în locurile special amenajate care vor fi autorizate temporar, aceste locuri se vor autoriza la solicitarea scrisă a primăriilor.

Se vor putea sacrifica miei care sunt crotaliați, care dețin formular de mișcare, care sunt transportați cu mijloc de transport autorizat și care respectă regulile de protecție și bunăstare a animalelor.

„În județ se pot sacrifica miei în abatorul din Hereclean și în abatorul din Șimleu. Până în prezent nu au fost depuse cereri temporare de sacrificare de ovine. Mieii se pot sacrifica tradițional în gospodăria proprie respectându-se normele de protecție și bunăstare a animalelor și cu controlul cărnii realizat de medicul veterniar”, declară directorul Mircea Martin. 

IMPORTANT ! 

Directorul DSVSA Sălaj, dr. Mircea Martin recomandă cu privire la achiziția și consumul de ouă, să se facă din unități autorizate sanitar-veterinar, piețe agroalimentare sau ferme.

„Cetățenii trebuie să știe că ouăle să fie ambalate corespunzător, să fie marcate (ștampilă), să nu fie sparte și să nu fie murdare cu dejecții. La fel și produsele lactate trebuie achiziționate din unități autorizate sanitar-veterinar, piețe agroalimentare, iar laptele poate fi achiziționat și de la automatele de lapte înregistrate sanitar-veterinar”, spune directorul Mircea Martin. 


Controale mixte: Colegiului Prefectural Sălaj au aprobat recent o hotărâre vizând “Planul comun de acțiuni al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Sălaj, al Direcției de Sănătate Publică Sălaj și al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Sălaj în vederea pregătirii în condiţii corespunzătoare a Sărbătorilor Pascale 2022, la nivelul județului Sălaj”.
Potrivit acestui plan, instituţiile menţionate vor efectua controale, în perioada 12-21 aprilie, în pieţe agroalimentare, abatoare, măcelării, carmangerii, la unităţile care produc, depozitează sau comercializează produse de origine animală şi unităţi de alimentaţie publică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *