Animale sălbatice strict protejate prezente în Sălaj: pisica sălbatică, râsul, lupii și urșii

Un total de 163 de exemplare de pisică sălbatică au fost identificate pe teritoriul judeţului Sălaj, la inventarierea speciilor de animale sălbatice strict protejate, realizată în acest an de către gestionarii fondurilor de vânătoare, în colaborare cu specialiştii Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi ai Gărzii Forestiere Sălaj.
Potrivit Asociației pentru Conservarea Diversității Biologice (ACDB), pisica sălbatică (Felis silvestris) trăiește în special în păduri și este un mamifer prin excelență carnivor care se hrănește cu iepuri și rozătoare mici, păsări, reptile, pești sau insecte. Expuse atacului acesteia sunt, în primul rând, păsările care cuibăresc pe sol, printre care fazanul și potârnichea. Pisicile sălbatice au un rol important în controlul populațiilor de rozătoare și al altor mamifere de mici dimensiuni.
Ca şi o curiozitate, pisicile pot sări de 5 ori lungimea propriului corp. În termeni umani, ar fi echivalentul unei sărituri de lungimea unui bazin. Ele pot vedea noaptea de 5 ori mai bine decât oamenii – în special dacă țintă este în mișcare – chiar dacă nu pot distinge atât de multe culori că ochiul uman.
În sălbăticie, pisicile sălbatice sunt greu de depistat, deoarece au simțuri foarte bune, percep oamenii din timp și, în general, se feresc de întâlniri.
Alte animale sălbatice strict protejate prezente în Sălaj sunt lupii (70 exemplare) şi urşii (23 exemplare). De remarcat este faptul că prezenţa urşilor pe teritoriul judeţului Sălaj este una recentă, ea fiind semnalată doar începând cu toamna anului 2020.
Ursul, lupul, râsul și pisica sălbatică sunt protejate prin lege, nu doar la nivel național, ci european, prin directiva Habitate (Directiva Consiluilui Europei 92/43 EEC).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *