DSVSA Sălaj: Controale intensificate + Măsuri în perioada sărbătorilor. Ce trebuie să știți

Având în vedere faptul că suntem în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, vă comunicăm măsurile întreprinse de către DSVSA Sălaj pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare, precum și pentru prevenirea răspândirii PPA:

1) Acțiuni întreprinse de DSVSA Sălaj pentru protejarea sănătății și drepturilor consumatorilor, cât și în vederea prevenirii răspândirii virusului pestei porcine africane:

 • – S-a stabilit și aprobat un program de lucru pentru perioada 29.11-30.12.2021 în baza căruia medicii veterinari din cadrul DSVSA Sălaj și medicii veterinari din cadrul Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale să efectueze controale oficiale în scopul verificării modului în care sunt respectate condițiile sanitar veterinare din piețele agroalimentare, abatoare, unități de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală, precum și în următoarele categorii de unități de vânzare cu amănuntul: carmangerii, măcelării, unități de alimentație publică (pizzerii, cantine, catering, restaurante etc), cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patisserie, unități de tip hypermarket/supermarket, magazine alimentare, depozite alimentare.
  – Pe parcursul acestei perioade DSVSA Sălaj asigură permanența, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică, după un program afișat la sediul instituției pentru sesizarea oricăror aspecte privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.
  – S-a stabilit și aprobat în colaborare cu IPJ Sălaj un program de controale în trafic ce vizează verificarea autorizațiilor, dezinfecției mijloacelor de transport produse alimentare, respectarea igienei și temperaturii de transport a produselor. De asemenea în acest context se verifică și mijloacele de transport animale vii în direcția respectării certificării animalelor, normelor de bunăstare a animalelor pe timpul transportului, precum și prevenirea propagării pestei porcine africane pe teritoriul României, precum și respectarea măsurilor cu referire la restricționarea mișcărilor de porci vii ca urmare a apariției și evoluției unor focare de PPA.
  Vor fi verificate în trafic mijloacele auto proprietate personală în vederea identificării mișcărilor ilegale de porcine vii provenite din gospodăriile populației situate în zonele afectate de PPA.
  Se interzice comercializarea/achiziționarea de porcine fără crotalii, fără documente sanitare veterinare însoțitoare eliberate de către medical veterinar al CSVA din comună (pentru porcine vii – formular de mișcare F2 și certificat sanitar veterinar de sănătate, iar pentru porcinele sacrificate – formular de declarare eveniment F3 și formular de decelare a trichinei).

2) Locații în care se efectuează examenul trichineloscopic pentru porcii sacrificați în vederea consumului familial:

 • – Cabinet vet. SC Complet Vet SRL dr.Silaghi-Zalau, str. Kossut Lajos,nr. 49
  – Cabinet vet. SC Prod Vet Com SRL dr.Antal-Zalau, 22 Decembrie 1989,nr. 11
  – Cabinet vet. SC Zoofarm SRL dr.Horvat, Zalau, Astralis-Bloc Melc
  – Cabinet vet. dr.Vasaliut, Jibou, Gh.Doja, nr. 35
  – Cabinet vet.dr.Kiss-Cehu Silvaniei, Gh.Doja, nr. 67
  – Cabinet vet. Sc Cezar Vet Zone SRL, dr. Ghergheli- Șimleu Silvaniei, str. Ghe. Lazăr nr. 17, Bloc L9
  – La toate Circumscriptiile sanitar veterinare concesionare din județ.
  Menționăm faptul că examenul trichineloscopic se efectuează contracost, programul de lucru și contravaloare examenului vor fi afișate la sediul unităților menționate anterior.
  Se recomandă efectuarea acestui examen, având în vedere faptul că trichineloza este o zoonoză gravă ce se transmite de la porcinele infestate la om prin consumul cărnii insuficient preparate termic, parazitul rezistând procedeelor de saramurare și afumare, fiind distrus la o temperatură de peste +710C sau prin congelare la -170C timp de 21 de zile sau la – 300C timp de 6 zile.

3) Depozitarea și comercializarea cărnii, ouălor, produselor lactate:

 • – Aceste activități pot fi desfășurate numai în unități autorizate sau înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, cu respectarea normelor de igienă și regimul termic în funcție de produsele supuse depozitării/comercializării:
  Carnea: 
  – Refrigerată: se păstrează și transportă la temperatura de 4-80C, cu valabilitate de maximum 21 de zile de la sacrificare
  – Congelată: se păstrează și transportă la temperatura de -180C, cu valabilitate de maximum 12 luni de la sacrificare
  – Ouăle: se păstrează și transportă la temperatura de 150C, cu valabilitate de maximum 30 de zile de la obținere (data expirării fiind marcată pe ou cu d.d.m.), dar comercializarea este permisă doar până la a 21 zi de la obținere
  Ouăle trebuie să fie marcate cu codul producătorului și să provină din centre de ambalare autorizate. Ouăle cu coaja crăpată vor fi retrase de la vânzare.
  – Laptele și produsele lactate:
  Micii producători care vând direct lapte crud către consumatorii finali în piețe, trebuie să dețină fișă de sănătate, care să ateste starea de sănătate a animalelor de la care a fost obținut laptele, completate de către medicii veterinari din localitățile de origine.
 • Depozitarea, transportul și comercializarea laptelui și a produselor lactate se face la temperatura de refrigerare (4-80C), termenul de valabilitate putând varia în funcție de tipul de produs, fiind înscris pe etichetă (data expirării).
  Laptele UHT (ultrapasteurizat) se depozitează, comercializează la temperatura ambientală până în momentul deschiderii ambalajului, după care se păstrează maxim 3 zile la refrigerare (frigider).

DIRECTOR EXECUTIV,
Dr. Adrian Mircea MARTIN

One thought on “DSVSA Sălaj: Controale intensificate + Măsuri în perioada sărbătorilor. Ce trebuie să știți

 1. D-le, nu-l mai postați pe acest infractor pușcăriaș, Martin care este în continuare un „produs al unor interese cu care cetățeanul de rând nu are nimic în comun!
  Deci rețineți un pușcăriaș șantajist!Un om de rând lua 200 de ani de pușcărie pentru infracțiunile care sânt cunoscute de tot personalul din DSVSA și medicii concesionari din teren!Ultima ispravă, de dată relativ recentă o puteți afla de la personalul mai sus amintit, este vorba de o „colectă”!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *