Suprailuminarea trecerilor de pietoni – un plus important al noului iluminat public din Zalău

Primăria Municipiului Zalău a atras sume record din fonduri europene în valoare de aproximativ 100 de milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii rutiere, iluminatului public, trotuare și piste de biciclete, reabilitarea blocurilor de locuințe, modernizarea liceelor din oraș, crearea de 10 noi parcuri de joacă în cartiere și multe alte investiții importante.
Ieri, administrația locală a pus în funcțiune sistemul de suprailuminare a trecerilor de pietoni din oraș, o investiție foarte importantă pentru siguranță pietonilor și pentru zălăuani.
„Aseară au fost puse în funcțiune, pe strada Gheorghe Doja, primele conexiuni realizate pentru suprailuminarea trecerilor de pietoni, una din componentele noilor sisteme de iluminat ce vor fi instalate în tot orașul. Cu stâlpi în dreptul trecerilor de pietoni, prevăzuți cu panouri fotovoltaice.
Suprailuminarea trecerilor de pietoni este, bineînțeles, foarte utilă pentru un trafic în siguranță. Prin vizibilitatea asigurată, se elimină riscul de accidente. Am prevăzut această soluție în proiectele de modernizare a iluminatului public și am venit astfel în întâmpinarea multor zălăuani care chiar au cerut-o expres.
Pe strada Gheorghe Doja se vor realiza săptămâna aceasta conexiunile pentru suprailuminarea tuturor trecerilor de pietoni prevăzute cu acest sistem, ce va fi prezent pe toate marile artere reabilitate – Simion Bărnuțiu, Voievod Gelu, Avram Iancu, Gheorghe Doja, bulevardul Mihai Viteazul.
Până în toamnă, când întunericul se va lăsa mai devreme, pe toate aceste artere va fi finalizat și noul sistem de iluminat și, desigur, și suprailuminarea trecerilor de pietoni care au fost evaluate cu risc. Noul iluminat va fi așadar și frumos, și eficient și are un plus la capitolul util.
Aceasta este doar etapa 1 a modernizării iluminatului din Zalău. Într-o lună vom avea desemnat și constructorul pentru etapa 2, care înseamnă înlocuirea sistemului de iluminat învechit pe alte 76 de străzi din oraș.
Iluminatul public vechi a pus mari probleme și a creat neajunsuri, dar odată ce înlocuirea lui în întregime va fi realizată vom scăpa de întuneric și de defecte. Noul sistem de iluminat modern, cu LED, este prevăzut cu un sistem de telegestiune ce permite nu doar reglarea intensității iluminatului de la distanță, în funcție de condițiile iluminatului natural, dar și identificarea rapidă a eventualelor defecte și asigură astfel posibilitatea intervenției imediate”, a transmis viceprimarul Zalăului, Teodor Bălăjel. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *