Campania de testări gratuite pentru cancer din Sălaj – un succes pe care deputatul Florian Neaga îl vrea reeditat

Specialiștii de la Institutul Oncologic Prof. Dr. Ion Chiricuță Cluj-Napoca au adus întreaga săptămână trecută ”sănătate în comunitate”, gratuit, în Sălaj, ca urmare a implicării deputatului Florian Neaga de a face posibil accesul cât mai larg al femeilor din Sălaj la programele de testare pentru depistarea timpurie a eventualelor simptome care pot semnala apariția cancerului de sân sau a cancerului de col uterin. O campanie pe care Florian Neaga o dorește continuată, în special în localitățile sălăjene care sunt la distanță de centrele medicale.

Cele două unități mobile cu personal medical cu înaltă calificare și cu aparatură medicală de ultimă generație au fost la Sâg și la Jibou. Au beneficiat toate femeile care au vrut să știe dacă sunt în pericol sau nu. Important este că această campanie de săptămâna trecută și-a atins cu succes scopurile. Unul este de a realiza cât mai multe teste, astfel încât cât mai multe femei să fie în siguranță din punct de vedere al sănătății, și de a conștientiza femeile din Sălaj de cât de importante sunt testările pentru identificarea și tratarea din timp a cancerului. Pentru că testarea împotriva cancerului de sân şi de col uterin face diferenţa între viaţă şi moarte. Identificarea din timp a anomaliilor care duc la declanşarea cancerului sunt cheia tratamentelor de succes, pentru vindecare completă.

În acest moment, cancerul de sân este cel mai frecvent dintre toate tipurile de cancer la femei şi reprezintă principala cauză de deces prin cancer la femeile din Europa, potrivit Societăţii Europene de Oncologie Medicală. Estimările sunt că una din nouă femei dezvoltă cancer de sân, pericolul cel mai mare fiind după 40 de ani. Proiectul de screening al cancerului de sân derulat acum şi în Sălaj se adresează femeilor între 50 şi 69 de ani care nu au fost diagnosticate niciodată cu această boală şi care sunt asimptomatice. Depistarea precoce a acestei maladii şi tratamentul furnizat la timp asigură în proporţie semnificativă vindecarea.

Riscul de cancer de col uterin invaziv este redus cu până la 90 la sută la femeile care participă în mod regulat la astfel de programe de screening, pentru identificarea precoce a cancerului şi tratarea imediată, de la primele semne ale bolii. Programul Institutului Oncologic se adresează tuturor femeilor între 24 şi 64 de ani, care pot participa gratuit, pentru a elimina riscul de îmbolnăvire.

Mihai Popescu, manager de proiect și cel care a condus echipa implicată în acțiunea de screening al cancerului de sân, a apreciat la final că acțiunea din Sălaj a fost o reușită deplină. Spune că echipa sa a avut zile pline ochi, femeile din Sălaj dând dovadă că sunt bine informate și responsabile pentru sănătatea lor, ceea ce confirmă că programul își realizează menirea. Mihai Popescu remarcă sprijinul important pe care l-a avut din partea autorităților locale, care s-au mobilizat exemplar pentru comunicare în comunități, pentru informarea femeilor că au acces gratuit la testări și despre beneficiile acestora. Specialiștii au fost solicitați, dar spun că merită.

”Nu este loc de oboseală în echipa noastră, merită orice efort, pentru că, de fapt, salvăm vieţi”, spune Mihai Popescu.

Programele de testări gratuite derulate de Institutul Oncologic Cluj Napoca – atât pentru cancerul de sân, cât și pentru cancerul de col uterin – sunt cofinanţate din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020. Echipele mobile care merg în teren sunt doar partea vizibilă a unui efort mare, în care sunt implicaţi o sumă de medici specialişti de la Institutului Oncologic Cluj-Napoca, care analizează testările făcute în teren după o procedură care să ofere siguranţa maximă a diagnosticului. În cazul femeilor ale căror teste ies pozitive, acestea sunt invitate pentru realizarea unor investigaţii suplimentare şi stabilirea unui tratament.

Patru centre permanente în Sălaj care fac gratuit teste pentru cancerul de col uterin

În ce privește programul de testări pentru cancerul de col uterin, care este coordonat de reputatul medic Florian Nicula, este foarte important că acesta asigură în Sălaj patru centre permanente de testare gratuită pentru cancerul de col uterin, unde orice femeie din SĂlaj se poate testa, fără costuri. La spitalele din Zalău, din Jibou, din Şimleu Silvaniei şi la cabinetul Nord Medline în reşedinţa de judeţ. Prezenţa specialiştilor la Jibou a însemnat nu doar o campanie intensivă de testare, ci şi promovarea activităţii de testare gratuită a cabinetului ginecologic de la policlinica din Jibou, inclus în programul Institutului Oncologic.

Medicalmanager remarcă implicarea deputatului Florian Neaga

Inițiativa deputatului Florian Neaga a fost remarcată de prestigiosul portal al comunității medicale din România medicalmanager.ro, care a subliniat că, în Sălaj, săptămâna internațională pentru eliminarea cancerului de col uterin a fost marcată prin acțiunile de depistare precoce. Publicația face legătura cu faptul că Organizația Mondială a Sănătății a lansat în 17 noiembrie 2020 Strategia Globală pentru accelerarea eliminării cancerului de col uterin ca o problemă de sănătate publică, materializată prin adoptatea unei rezoluții în acest sens de către 194 de state. Mișcarea s-a bucurat de o largă mediatizare la nivel internațional, dezbaterile organizate transformându-se rapid în punți de legătură între pacienți și lideri din întreaga lume, scopul principal fiind schimbul de bune practici din domeniu, precum și îmbogățirea resurselor educaționale pentru depistarea, prevenirea, tratarea și în cele din urmă eliminarea acestui tip de cancer.

 „Înțelegând importanța și necesitatea unei abordări unitare a luptei împotriva ‘epidemiei’ afecțiunilor canceroase, am organizat împreună cu reprezentanții Institutului Oncologic Cluj-Napoca și mai multe primării din județ o campanie de depistare precoce a cancerului de col uterin și a cancerului de sân. (…) Orice efort – atât din partea personalului medical, cât și din partea pacienților – pentru organizarea și participarea la programe de screening este mai mult decât binevenit, dacă ne gândim câtă suferință fizică și sufletească aduce boala netratată la timp”, este citat Florian Neaga de medicalmanager.ro.

Totodată, deputatul sălăjean a subliniat reușita legislativă prin care s-a aprobat Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului, lege la a cărei realizare spune că a avut un rol deosebit Prof. Dr. Patriciu Achimaş-Cadariu și care a fost promulgată la începutul acestei luni. Aceasta prevede că toţi cetăţenii au dreptul garantat de stat la servicii medicale de prevenire, diagnostic şi tratament al cancerului, la proceduri de îngrijire, inclusiv îngrijiri paliative. Implementarea Planului nașional de prevenire şi combatere a cancerului va fi asigurată cu finanțare prin Ministerul Sănătății, prevăzută în lege.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *