Europarlamentarul Cristian Terheș vă urează Crăciun fericit!

Nu va [mai] temeti, ca vi s-a nascut azi Mantuitor!

Prima interactiune, conform Scripturii, pe care omul (Adam) o are cu Dumnezeu dupa ce cade in pacat e sa-I spuna ca se „teme”, motiv pentru care s-a ascuns: „Am auzit glasul Tau in rai si m-am temut, caci sunt gol, si m-am ascuns” (Geneza 3, 10).

Din acest moment, cand Dumnezeu interactiona direct sau prin intermediari (prooroci, ingeri, arhangheli) in viata oamenilor, primul mesaj era, de obicei, „nu va temeti!”.

De exemplu, lui Avram Dumnezeu ii spune in vis: „Nu te teme, Avrame, ca Eu sunt scutul tau si rasplata ta va fi foarte mare!” (Geneza 15, 1).

Sunt sute de versete in Vechiul Testament unde i se spune poporului evreu sau conducatorilor sai sa nu se teama.

Si Noul Testament se deschide cu acest indemn.

Lui Iosif „iata ingerul Domnului i s-a aratat in vis, graind: Iosife, fiul lui David, nu te teme a lua pe Maria, logodnica ta” (Matei 1, 20).

Lui Zaharia i s-a aratat ingerul si i-a spus: „Nu te teme, Zaharia, pentru ca rugaciunea ta a fost ascultata si Elisabeta, femeia ta, iti va naste un fiu si-l vei numi Ioan” (Luca 1, 13).

Mariei i s-a aratat ingerul la Bunavestire si i-a spus: „Nu te teme, Marie, caci ai aflat har la Dumnezeu” (Luca 1, 30).

Pastorilor, dupa nasterea lui Isus, ingerul li se arata si le spune: „Nu va temeti. Caci, iata, va binevestesc voua bucurie mare, care va fi pentru tot poporul. Ca vi s-a nascut azi Mantuitor, Care este Cristos Domnul, in cetatea lui David.” (Luca 2, 10-11)

Acelasi inger, insa, ii invita pe pastori sa mearga si sa certeze/experimenteze personal intalnirea cu Isus, iar apoi vestea cea buna a nasterii Mantuitorului sa o dea si altora.

„12. Si acesta va fi semnul: Veti gasi un prunc infasat, culcat in iesle. […]
15. Iar dupa ce ingerii au plecat de la ei, la cer, pastorii vorbeau unii catre altii: Sa mergem dar pana la Betleem, sa vedem cuvantul acesta ce s-a facut si pe care Domnul ni l-a facut cunoscut.
16. Si, grabindu-se, au venit si au aflat pe Maria si pe Iosif si pe Prunc, culcat in iesle.
17. Si vazandu-L, au vestit cuvantul grait lor despre acest Copil.
18. Si toti cati auzeau se mirau de cele spuse lor de catre pastori.” (Luca 2)

De 2000 de ani Biserica vesteste acest cuvant de bucurie, al nasterii Mantuitorului, pentru a da speranta oamenilor, ca acestia, crezand in El, sa nu se mai teama, comportandu-se asemenea robilor/sclavilor, ci, nemaiavand teama si/sau nelasandu-se robiti de frica, sa fie oameni liberi.

Tot de peste 2000 de ani, insa, diversi tirani ai lumii s-au folosit de minciuna, manipulare si teroare pentru a baga frica in oameni pentru a-i sclaviza/controla. Incepand de la Irod gasiti exemple pana in ziua de azi.

In toate aceste perioade negre ale istoriei, insa, oameni curajosi ai Bisericii, care au crezut mai mult in Cuvantul lui Dumnezeu decat in ceea ce spun oamenii sau diverse conduceri vremelnice, nu s-au temut sa vesteasca Cuvantul Evangheliei ce aduce bucurie, speranta si libertate ca ni s-a nascut un Mantuitor, care prin moartea Sa ne-a facut pe toti din nou liberi.

Incredintati fiind si noi de cuvantul si exemplul lor, va indemn sa nu va temeti, ci sa „stati deci tari in libertatea cu care Cristos ne-a facut liberi si nu va prindeti iarasi in jugul robiei” (Galateni 5, 1).

Nasterea Domnului Cristos
Sa ne fie de folos
Noua si la neamul nost’!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *